Руското посолство осмя уволнения шеф на разузнаването за „дългата ръка на Кремъл“

Руското посолство в България се подигра на бившия шеф на българското разузнаване Атанас Атанасов, който обясни уволнението си с “дългата ръка на Кремъл“.

“За пореден път ставаме свидетели на забавно поведение на загубили постове си български длъжностни лица, които обясняват своите оставки с нищо друго освен коварни интриги на “дългата ръка на Кремъл“, посочиха от руското посолство.

“Уважаеми господа, за какви ги мислете гражданите на България ако смятате, че в тези плоски клишета някой все още би могъл да повярва? Ако сте склонни да обвинявате в несполуките си руски спецслужби, удивително е как с толкова несериозен и непрофесионален подход изобщо успяхте да работите в такива важни за държава ведомства“, коментираха от посолството.

В сряда правителството предложи на президента Румен Радев да освободи ръководителя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов и на негово място да назначи полковник Антоан Гечев, който в момента е военен аташе в Рим, а държавният глава бързо издаде съответните укази. Според служебния кабинет Атанасов не е спазвал презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Според него обаче освобождаването му се дължи на “ успешна работа срещу руските спецслужби“.

“Възможно е да е задействан план „Здравствуйте, братушки“, но не по курортите“, каза Атанасов и предложи да се мисли за импийчмънт на Радев.

От руското посолство смятат обаче, че успешната борба срещу руските специални служби съществува “само в болните ви фантазии и безсъдържателни изявления в медии и се свежда към изгонване на дипломати от София и Москва“.

“Тук по-скоро става дума за героическата борба срещу здрав смисъл, в която еднозначно печелите“, посочват от посолството.

 <iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frusembul%2Fposts%2F2973567962928519&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“495″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Смените в разузнаването са поредните размествания по върховете на службите. С постовете си вече се разделиха шефът на ДАНС от времето на ГЕРБ Димитър Георгиев и заместникът му Недялко Недялков. Бе сменен и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, както и шефът на ГДБОП.

И Георгиев, и Атанасов обясниха, че една от причините е работата на българските служби срещу руски шпиони у нас. 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Нови 14 случая на COVID-19 у нас

desi

Учениците от 7 и 12 клас се връщат в училище само за матурите

desi

Ремонт на подстанция на ЕСО налага изключване на електрозахранването в община Самоков

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.