Русия се насочи към нов континент

Русия възнамерява да разшири присъствието си в Африка, да създаде хранителни складове, транспортни и логистични коридори, да инвестира в строителството на железопътни линии и пътища, пристанища и селско стопанство.

„Инвестициите на руски компании в Африка трябва да бъдат насочени към осигуряване на дългосрочни пазарни ниши за руските износители и разширяване на присъствието им на тези пазари, където вече се доставят руски стоки“, казва Всеволод Свиридов, експерт от Центъра за африкански изследвания на HSE.

Приоритетни области трябва да бъдат създаването на система от хранителни складове, създаването на транспортни и логистични коридори, маркетинговата инфраструктура (разпределителни центрове, бензиностанции, мелници за брашно и т.н.), обучението на африкански персонал.

Изгодно е „да се инвестира и в изграждането на пристанища, железопътни линии и пътища, услугите на центрове за данни, финансови и логистични услуги, онлайн магазини, да не говорим за селското стопанство също са търсени“, допълва Свиридов.

„60% от необработваемата обработваема земя в света се намира в Африка. Освен това, ако се увеличи производителността на селското стопанство, страните от континента ще могат да произвеждат 2-3 пъти повече зърнени, овощни и зеленчукови култури и животновъдна продукция “, отбеляза Свиридов.

„Към 2018 г. Африка се нуждае най-малко от 127 млрд. USD годишни инвестиции, за да модернизира своите енергийни, водни и транспортни мрежи, водоснабдяване и канализация“, подчерта експертът и добавя: „До 2025 г. тази цифра ще нарасне до над 200 млрд. USD, а като се вземат предвид нуждите на устойчивото развитие, до 300 млрд. USD или повече“.

В целия свят и на африканския континент 25 май традиционно се отбелязва като Ден на Африка. Втората среща на върха и икономически форум Русия-Африка ще се проведе на 26-29 юли 2023 г. в Санкт Петербург.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Пак нагоре! 97 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Гърция инвестира 341 млн. евро за 900 мВт батерии

Regiona

Разликата в цените и обслужването на почивка в Гърция и в България според потребител

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.