Русия обяви, че се връща в т.н. „зърнена сделка“

Министерството на отбраната на Русия обяви ,че страната отново се връща в зърнената сделка с Турция, ООН и Украйна за продължаване на износа на украинско жито на световния пазар, съобщи ТАСС. Веднага след това новината бе потвърдена от турския президент Ердоган, а цената на пшеницата в Чикаго на най-голямата стокова борса паднаха с 6%.

Според руската страна, Украйна е предоставила писмени гаранции, че няма да използва хуманитарния коридор и превоза на зърното от украински пристанища за водене на бойни действия срещу руската армия и флот.

Както е известно, Русия се оттегли от сделката след като руски военни кораби бяха атакувани в пристанището на Севастопол от дронове. Москва твърдеше, че някои от тях са били пускани от кораби, превозващи украинско зърно, но това не бе доказано.

Междувременно износът на зърно от украински пристанища не е спирал, въпреки оттеглянето на Русия. Гарант за това стана Турция, която разполага с мощен военен флот в Черно море и в пъти превишава руската военна сила в региона.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Fitch Ratings потвърди „BBB“ рейтинга на България с положителна перспектива

Regiona

Колко далеч ще стигне Фед в борбата с инфлацията

Regiona

Структурата на световните вериги за доставки се променя

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.