Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Държавният глава Румен Радев с изявление по повод предложението на Министерски съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната.

„Без съмнение пандемията изисква решителни мерки, повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни“, заяви Румен Радев, цитиран от БНТ.

„Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее от страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус“, добавя президентът.

Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо връщане към относително нормален ритъм на живот, производство и свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединените усилия на институциите и на всеки от нас. Идните месеци ще бъдат решаващи и за бъдещето ни като нация в един нов свят, каза още Радев.

Свързани новини

След интервю на Мая Манолова Борисов прати МВР при топлофикациите

Regiona

Френският посланик рецитира химна на Светите братя на български /видео/

Regiona

Двама заразени в Благоевград, сред тях и дете

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.