Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Задачата е да забавим темпа на поскъпване

„В България от много политика, имаме малко икономика“.

Това коментира за ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

„Сега инфлацията създава проинфлационни държавни приходи и икономиката има потенциал да расте още. Много важно е да следим инфлацията през следващите три години, за да се стигне до безпрепятственото ни влизане в Еврозоната. Инфлацията ще придължи да расте и скоро това ще се усети масово“, смята още той.

„Това няма да направи повечето българи нито богати, нито щастливи. Икономика и политика не трябва да се сравняват, не са синоними.

Но оказват влияние една на друга, сочи икономистът. В икономика цените на стоките и услугите могат винаги да се променят.

Задачата ни трябва да е да поддържаме ценова стабилност, като се стремим темпът, с който се променят цените с течение на времето да остава нисък – с предвидима перспектива“, допълни Гълъбинов.

„За съжаление редица фактори продължават да подкрепят инфлационите тенденции.

Общата инфлация вероятно ще се увеличи допълнително към края на годината, отразявайки изтичането на срока на временното намаление на ДДС“, смята икономистът.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Печалбата на голяма банка скочи 15 пъти

Regiona

Драстичен срив на чужденците у нас през март

Regiona

Родители и ученици протестираха пред МОН

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.