Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Държавата да увеличи доходите, а не само да прибира от данъкоплатците

„Глобалната икономика претърпя два големи негативни шока от страна на предлагането, от пандемията от COVID-19 и от войната в Украйна. Всичко това наруши икономическата активност и доведе до висока инфлация, тъй като нейните краткосрочни ефекти върху предлагането и цените се комбинират с последиците от прекомерните парични и фискални стимули. Непосредственото икономическо въздействие дойде под формата на високи цени на енергията, храните и суровините. А прекъсванията в глобалните вериги за доставки, изострят още повече стагфлационните очаквания“.

Това заяви за ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

„Бюджетният излишък за първото тримесечие на годината е 300 милиона лева,защото в момента бюджетните приходи растат по-бързо от разходите. Държавата да се опита да увеличи дохадите над инфлацията чрез данъчни облекчения и стимули, а не само да събира все повече пари от данъкоплатците“, призова икономистът.

„Високата инфлация в момента води повече допълнителни приходи в бюджета тъй като повечето стоки и услуги се облагат с ДДС на повишените вече цени“ смята Гълъбинов.

И допълни, че в енергетиката също се реализират свръхпечалби, така че правителството спокойно може да задели пари за антикризисни мерки. Не може да има ръст в икономиката, без стимулиране на базовото потребление. Дори и с известно закъснение повишаването на доходите трябва да следва растящата инфлация. В противен случай се губи покупателната способност на хората, смята Гълъбинов.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Заразата не отстъпва! 160 нови случая на коронавирус в област Благоевград

vesito

Николай Денков: Дори да има прекъсване на обучението, то ще бъде за не повече от седмица

vesito

Според Бойко Ноев България е давала на Интерпол фалшиви имена на руските агенти

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.