Румен Гълъбинов: Допълнителните държавни разходи ще увеличават дълга и ще доведат до прекомерна фискална експанзия

„Икономиката ни претърпя негативни шокове, както от пандемията, така и сега от войната в Украйна. Намаля икономическата активност и се увеличиха цените, като това доведе до висока инфлация. Ефектите върху предлагането и цените на суровините се комбинират с последиците от паричните и фискални стимули“.

Това заяви за ФАКТИ икономистът Румен ГЪЛЪБИНОВ.

„Непосредственото икономическо въздействие идва под формата на високи цени на енергията, храните и суровините. С прекъсването в глобалните вериги на доставки се изостриха стагфлационните условия, които се появиха още миналата година. Увеличаването на паричните компенсации и помощи вече не са достатъчни за предотвратяване падането на частното потребление“, допълни икономистът-

„Така допълнителните държавни разходи просто ще увеличават дълга и ще доведат до прекомерна фискална експанзия. Нужна е постепенна бюджетна консолидация, както и политики за намаляване на данъците – намаление на ДДС върху храни, лекарства, енергия и горива, за да се смекчи ударът от нарастващите цени и да се овладее инфлацията. Основните ни икономически цели трябва да са в подкрепа на икономическата активност и осигуряване стабилността на цените. Инструменти за постигане на тези цели са икономическата и социална политика, както и регулаторните рамки, които да се използват съответно за справяне с инфлацията, подкрепа на икономическата активност и текущ надзор. В противен случай отиваме към трайно висока инфлация и нисък растеж, които домакинствата и потребителите ще усетят неприятно, а накрая всичко това ще има и политически последици в бъдеще“, заяви още събеседникът на ФАКТИ.

Румен Гълъбинов обясни и какво точно означава често споменаваният напоследък икономически термин „стагфлация“:

„Стагфлацията е икономическо явление, което се определя от периоди със значителна инфлация, малък или никакъв растеж и висока безработица. Стагфлацията е термин, използван за описание на икономика, която изпитва значителна инфлация, висока безработица и бавен или никакъв икономически растеж. Терминът съчетава думите стагнация в БВП и инфлация.

Теорията за шока в предлагането твърди, че стагфлацията възниква в резултат на внезапно намаляване на предлагането на услуга или стока.

Това води до рязко увеличаване на цените, което обикновено намалява маржовете на печалба за повечето компании и забавя икономическия растеж.

Теорията за лошата политика смята, че правителствените политики, регулиращи икономиката, също могат да окажат въздействие, тъй като интервенциите в подкрепа на целите за стабилност на цените, ниска безработица и икономически растеж могат да си противоречат.

Стагфлацията се нарича още рецесия-инфлация, което е икономическо явление, белязано от устойчива висока инфлация, висока безработица и стагниращо търсене в икономиката на страната“, обясни икономистът.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА

Източник: fakti.bg

Свързани новини

С колко се покачват цените в Турция

Regiona

Получавала ли е Украйна самолети от България? МО отрича

Regiona

КАТ спира да тормози за неплатени глоби

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.