Роми се къпят в обществената баня в Кюстендил въпреки забраната

Днес е Международният ден на ромите. Обществената баня в ромската махала в Кюстендил работи въпреки наложената карантина заради коронавируса.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви пред Mediapool, че банята е затворена от 13 март, когато беше въведено извънредното положение. Съгласно заповед на здравния министър обществените бани трябваше да затворят врати, за да се спре разпространението на заразата.

Другата обществена баня в Кюстендил – „Чифте“, която се намира в центъра на града, не работи, установи проверка на Mediapool. Преди да затвори врати, тя се ползваше основно от ромите.

Така сега за някои от тях единствената възможност да се изкъпят остава банята в ромската махала. По данни на „Отворено общество“ около 72 на сто от ромите в Кюстендилско нямат баня у дома.

В случая с обществената баня те са изправени пред дилемата – чисти ли да са или да поемат риска от заразяване. Голяма част от тях, които нямат баня вкъщи избират „да се избанят“, както казват.

„Е що да чиним како, мръсна ли да одим. Страх ни е, ама одиме“, каза жена пред Mediapool представила се за Вики. Тя се оплака, че заради наплива от тази седмица са вдигнали цената на билета от 3 лв. на 5 лв.

Банята в ромския квартал „Изток“ се стопанисва от Сашо Кръстев. Mediapool не успя да се свърже с него. Ромите го наричат „отговорникът на кмето за маалата“.

Кюстендил е първия български град с ромски терми в гетото, както се шегуват местните.

Водата в обществената баня е минерална и лековита. Дори роми, които имат баня у дома си, признаха пред Mediapool, че посещават обществената, заради лековитата вода, въпреки препоръките на властта да не се събират много хора на едно място.

Ромската баня в кв. „Изток“ е изградена по европейски проект за 125 000 лв. Пусната е в експлоатация с влизането на България в Европейския съюз през 2007 г.

Тя не е голяма, но върши чудесна работа на ромите без баня у дома си. Предлага три вида услуги. Едната е обща баня, където се събират заедно в две отделни помещения мъже и жени. Има още вани, където се къпят по един човек, и семейна вана – за цялото семейство.

„Пълно е, става със записване, като нема къде да се баняме, одиме там“, казват роми. Признават, че ги е страх заразата да не плъзне из махалата.

Разказват, че местната власт не е взела мерки. Гледат по телевизията как ромски махали в други градове ги дезинфекцират, включително и от въздуха, докато в Кюстендил само в центъра на квартала минали с камиони и толкоз.

Допълват, че много от роми са се върнали от работа в чужбина след разпространението на Covid-19. Стоят си у дома под карантина и не излизат. Жалят се, че тестове не им се правят и не знаят дали, ако се „избанят“ нема да заразят някой.

Еднозначен отговор дали банята трябва да продължи да работи или не нямат.

Свързани новини

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на област Благоевград за периода 08-12.06.2020

vesito

Ще бъдат ли опазени ромските махали от заразата?

desi

/Видео/ Няма пари, действайте! Гражданинът Томов се скри, зам. кметът Милев се изложи! Зоопаркът в много тежко състояние, лъвчетата обречени, клетките вързани с тел

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.