Розоберът в Карловско е под въпрос

Розоберът в Розовата долина може да бъде прекратен по средата на кампанията и десетки тонове розов цвят да останат неприбрани. Причината е липсата на работна ръка и ниските изкупни цени, съобщи Нова тв.

От бранша обясниха, че до кризата на берачи се стигнало, след като тази година работниците искат по 1.20 лв. за килограм набран цвят. Розопроизводителите твърдят, че съществува риск да продадат продукцията си под себестойността. В момента изкупната цена е 2.50 лв., а те настояват тя да е 3 лв. Притиснати от ситуацията, тази сутрин някои от фермерите започнаха да изкореняват масивите си с розови насаждения.

„Принуден съм да го направя. Не ми се иска и на мен, но съм принуден. В момента розите капят, няма работна ръка, няма кой да ги бере. Ниската изкупна цена, скъпите торове и скъпата нафта също са предпоставки”, коментира Никола Карафизов.

„Не можем да си позволим да плащаме такива заплати или надници, както и да го наречем. Към тази цената обаче, трябва да добавим разходите за осигуровки, трябва да натоварим с данъчната тежест съобразно българското законодателство. Плащаме разход и за транспорт на тези работници”, каза Христо Николов – председател на Националната асоциация на розопроизводителите в България.

И добави: „Изкупната цена е около 2.50 лв. Категорично тя не удовлетворява фермера и е недостатъчна той да продължи да работи и да се грижи за насажденията си”.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Голяма Задушница е! Отдаваме почит на мъртвите преди Великденския пост

vesito

163 новозаразени с коронавирус в Благоевград

vesito

СOVID кризата: 103 новозаразени в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.