Родители се разбунтуваха! Тръгна петиция против връщане на учениците в класните стаи, зрелостници искат матурите да се премахнат

Пуснаха петиция против връщане на учениците в класните стаи и за продължаване на дистанционното обучение до края на учебната година. Подписката набира скорост и вече е подкрепена от много родители от Благоевград, Петрич и Сандански. Родителите са притеснени, че при връщането на децата в класните стаи могат да се заразят с коронавирус, тъй като вълната все още не е преминала.

Както ИА Региона писа много зрелостници от Благоевград настояват матурите да бъдат премахнати и силно се надяват да бъдат чути от МОН и министъра на образованието Красимир Вълчев.
Инициативата е подета след като бе обявено премахването на зрелостните изпити за едни от най-престижните дипломи за средно образование в Европа : IB, A levels и French Baccalaureate. В 11 държави официално изпитите са отменени.

Масовото мнение на родители и ученици е, че няма нужда от матури, защото те съставят просто една статистика и един изпит не може да определи напълно знанията на учениците. Относно кандидатстването вече има онлайн изпити. Пример затова са тези на Югозападния университет и Техническия университет и може да се реши да се кандидатства с диплома, която да бъде съставена без провеждането на матура или с кандидат-студентски изпити, които да са онлайн.
Ето какво пише в петицията:

До
Г-н Бойко Борисов – министър-председател на Република България
Г-н Красимир Вълчев – министър на обазованието и науката
Г-н Кирил Ананиев министър на здравеопазването
Генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и председател на НОЩ

Уважаеми господа,
Като родители на деца в училищна възраст сме силно разтревожени от обсъжданата възможност децата ни да бъдат върнати в класните стаи. В ситуацията на епидемия от COVID-19 считаме, че подобно решение би застрашило сериозно децата ни. А и не само тях, а още няколко групи в обществото – родители, учители и възрастни родители, с които сме в едно домакинство.
Носенето на маска, физическа дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст. Те не са в състояние да се съобразяват и да изпълняват предписанията.
Считаме, че е неосъществимо и несъбирането им накуп, като по този начин е невъзможно да се изпълнят и препоръките на СЗО за физическа дистанция.
Носенето на маска в продължение на часове е неефективна и неизпълнима задача още повече по това време на годината. Всеки от нас би бил затруднен от продължителното стоене с маска, а когато става въпрос за деца е практически невъзможно.
Престой в разстояние на няколко часа на 24-26 деца (или дори и на половината от тях) в затворено помещение, обезмисля само по себе си физическата дистанция, защото е неизпълнима в тези условия.
Допълнително времето за междучасия и ползването на общи санитарни възли, практически обрича децата на заразяване.
Впредвид гореизброените факти Ви призоваваме към следните решения:
1.Учебната година да завърши с дистанционно обучение.
2.Учениците от VII-ми и XII-ти клас да се явят в училище само в деня на провеждане на НВО при осигурени всички условия за спазване на противоепидемичните мерки.
Вярваме, че ще поставите на първо място здравето и живота на всички ни и така ще се избегне още по-високата заболеваемост в страната.
Вярваме, че няма да допуснете компрометиране на всички усилия до тук, положени от правителството, от нас, от учениците и от учителите за овладяване на пандемията и защита на населението.
С уважение: граждани на Република България

Свързани новини

Дъждовете ще продължат до 21 май

vesito

За два дни трима нарушиха карантината в Благоевград

vesito

Румен Томов вкарва предложение в ОбС за застрояването на паркинга зад съда в Благоевград  

vesito

2 коментара

7мо класник 28.04.2020 11:53 at 11:53

Драги родители дето подписвате. Идкам да ви попитам вие мислите ли малко? Аз съм 7 клас и уча за тези матури от много време. Ако не отидем на училище поне за седмица резултатите на матурите ще са плачевни, защото онлайн училището не работи достатъчно. Тогава обаче ще кажете колко глупави ученици има и т.н. А НВОто за 7 клас не е само статистика. Благодарение на него се кандидатства в елитни гимназии. И предпочитам да направя един изпит за всички гимназии от колкото 20 изпита за всяка гимназия. Тъй че ако може без глупави подписки.

2

0
Отговори
Анонимен 28.04.2020 22:11 at 22:11

Аз съм една от хората които, са 12 клас мога да ви кажа следното, че ще държите изпити само по-някой предмети, а не по – всичките 10 или 12 предмета.
Подкрепям те за това да се върнем във учебните заведения, но ако се продължи това да бъдим във такава ситуаци още дълго време има два варианта, да учиш електронно и накрая да те уведомят, кога да отидеш да минеш НВО или да ги отменят като цяло за 7 и 12 клас.

0

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.