Родители: Кой реши ремонтът на покрива на Второ ОУ – Благоевград да започне на 15 септември и децата до 3-ти клас да се разпръснат в други училища

Защо ремонтът на покрива на 2 ОУ започва на 15 септември, вместо да е направен досега? С този въпрос мъж, представил се като родител на третокласник в училището, се свърза с репортер на „Струма“ и помоли за повече яснота около създалата се ситуация. Бащата разказа, че едва вчера са разбрали за предстоящия ремонт, стартиращ в първия учебен ден. Ходили до училището,  но директорката Милена Ковачева я нямало, щяла да е на работа във вторник. След проведение разговори  със зам. директора и класния ръководител родителите били информирани, че от ръководството са се спрели на варианта първокласниците и второкласниците да бъдат преместени да учат присъствено в Националната хуманитарна гимназия, а останалите класове /3, 4, 5, 6, 7/ да са онлай, докато трае ремонтът.

„Нали министърът каза, че учебната година ще започне  присъствено? Значи всички ще са на училище, само нашите деца ще учат от вкъщи. Заради това и ние не трябва да ходим  на работа“, каза бащата, настояващ да разбере защо ремонтът на покрива ще започне в началото на учебната година и кой ще компенсира родителите, че трябва също да си стоят вкъщи, за да не оставят сами децата си.

За коментар потърсихме началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, който подчерта, че е запознат със случая, за последно директорката М. Ковачева е била в кабинета му завчера, информирано е и Министерството на образованието.

Факт е, че покривът на Второ ОУ – Благоевград тече от 2 години. Миналото лято ситуацията стана изключително опасна, след като керемиди взеха да падат в двора, застрашавайки живота и здравето на 545-те деца, както и на учителите и родителите. След пороен дъжд бе наводнена 302 стая, а оглед на строителна фирма установил множество счупени керемиди, потрошени капаци и пробита дъсчена обвивка. На фона на това училището спечели проект по национална програма на МОН и в момента текат финалните дейности по изграждането на изследователски център по природни науки STEM на стойност 333 000 лв., 300 000 от които са от министерството, останалите са от собствени приходи. Центърът се помещава именно на третия етаж и опасенията са, че ако не се ремонтира покривът, при първия по-сериозен дъжд техниката за 150 хил. лв.  може да бъде увредена.

В опит да реши проблема и да се вземат спешни мерки  две години директорката Милена Ковачева води кореспонденция с общината. Родители от обществения съвет алармираха за тревожната ситуация тогавашния кмет Р. Томов и Общинския съвет и заплашиха, че ще излязат на протест. Пари обаче така и не се намериха, а Р. Томов обеща да заложи в бюджета за 2021 г. средства за ремонта, като посъветва екипа на училището редовно да почиства улуците.

Поръчката за ремонт на покрива на Второ училище бе обявена през май като публично състезание, но се оказа, че всички депозирани оферти  не отговарят на условията на възложителя, заради което бе прекратена от управляващия тогава общината в.р.и.д. кмет Ясен Попвасилев.

С решаването на проблема се ангажира новият кмет Илко Стоянов. В средата на месец  август чрез продцедура с пряко договаряне той покани  фирма „Вес – Инвест-Н“ ЕООД със седалище в Симитли да извърши ремонта, чиято цена не бива да надхвърля 95 000 лв.

В случая сроковете за ремонта не зависят от директорката М. Ковачева, още повече че става въпрос за общинско училище, възлагане на обществени поръчки, процедури…

„Имаме уверение, че ремонтът ще бъде извършен в рамките на 20 работни дни и е заложено да започне от 15 септември до 15 октомври”, каза началникът на РУО Ивайло Златанов и допълни, че през това време първокласниците ще учат в Националната хуманитарна гимназия, за учениците от 2 и 3 клас се търси вариант   присъствените учебните часове да се провеждат в сградата на бившето Първо ОУ, където се помещава Колежът по туризъм.

„При всяка една ситуция ще има притеснения. Ако ремонтът започне сега, няма да има тържество за откриването на новата учебна година, което пак би предизвикало недоволство. Другият вариант е нищо да не се прави и покривът да продължи  да тече. В случая това е „най-малкото зло“, заключи началникът на РУО и подчерта, че от фирмата изпълнител се декларирали готовност да работят на максимални обороти, включително и през почивните дни, така че ремонтът да бъде извършен възможно най-бързо.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Една звезда от Белица залезе! Почина народната певица Мария Кокарешкова, сестра на основателя на ансамбъл “Пирин“

vesito

На американския фронт нещо ново

Regiona

Държавната помощ ще продължи. Въпросът е за какво

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.