РИК – Стара Загора отказа да регистрира листата на „Демократична България“

Районната избирателна комисия в Стара Загора отказа да регистрира кандидатската листа на коалиция „Демократична България“ в 27-и многомандатен избирателен район, става ясно от решение, публикувано в страницата на РИК и цитирано от БНР.

Предложението за регистрация на кандидатите за народни представители на политическата сила за участие в изборите за 47-ото Народно събрание е подадено от представители на коалицията в 16.15 ч на 12 октомври, 45 минути преди изтичането на крайния срок.

„Още при предаване на документите, приемащите членове на РИК установиха, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, с което приносителят на документите е упълномощен за това, не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа“, се казва в решението на РИК за отказ на регистрация.

От комисията устно са дали указания на представителите на коалицията да представят необходимите документи, подписани собственоръчно от представляващите коалицията, както и представените разпечатани книжа да бъдат изпратени на електронната поща на РИК до 17 ч. на 12.10.2021 г., когато изтича законовият срок за регистрация.

„Атанас Славов беше поканен да завери представените книжа, като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че заверка според него не е необходима. В 17.36 часа на електронната поща на РИК – Стара Загора постъпи имейл с подател Надежда Йорданова. Видно от публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 14.11.2021 г. на ЦИК, горепосоченият имейл не е сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция на коалиция „Демократична България“. По време на заседание на РИК, в 18.02 часа, в залата влезе г-жа Магдалена Владимирова Овчарова, предоставяйки на председателя на РИК една флаш-памет“, мотивират се от РИК.

Отказът да бъде регистрирана листа на „Демократична България“ в Стара Загора може да бъде обжалван в тридневен срок през Централната избирателна комисия.

„В цялата страна наши листи са регистрирани с електронни подписи. Само в Стара Загора РИК явно няма опит и без да се допита до ЦИК, взе едно безпрецедентно и правно неиздържано решение, което ние естествено ще обжалваме“, коментира пред Радио Стара Загора доц. Атанас Славов.  

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Още жертви на заразата у нас

vesito

ЧЕЗ Разпределение възстанови разрушените умишлено стълбове край Казичене. Подменени са 6 съоръжения

bilyana

Тийнейджър се сдоби с присъда, блудствал с 11-годишно момче в тоалетна на училище

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.