РЗИ започват проверки за продажбата на райски газ на деца

Регионалните здравни инспекции започват проверки за продажбата на райски газ на лица под 18 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Ресорният министър д-р Асен Меджидиев е изискал регионалните здравни инспекции незабавно да започнат проверки за въведената в последните дни на 47-то Народно събрание забрана за продажба и употреба на райски газ и пълнители за него на лица под 18 г.

Действието на министъра е във връзка със сериозните рискове за здравето на непълнолетните лица, свързани с употребата на райския газ, и в изпълнение разпоредбите на Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ), включително онлайн, на лица под 18 г. на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения и в рамките на спортни прояви, организирани за деца и ученици и в закрити обществени места. Законът забранява и употребата на райски газ в закрити обществени места (с изключение употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост), както и на открити обществени места като прилежащи терени и тротоари на детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца, на площадките за игра и при организирани мероприятия за деца и ученици.

В тази връзка на регионалните здравни инспекции са възложени контролни функции по спазване на въведените забрани. В писмото си до РЗИ министър Асен Меджидиев посочва, че за извършените проверки регионалните здравни инспекция периодично трябва да уведомяват Министерството на здравеопазването.

Нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори от РЗИ и/или от държавни здравни инспектори от Министерството на здравеопазването, а наказателните постановления се издават от директора на регионална здравна инспекция, съответно от министъра на здравеопазването.

Законът предвижда сериозни наказания за нарушение забраната за продажба, а именно: глоба за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12000 лв.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Бивш служител на Tesla ще прибере 137 милиона долара от компанията заради расистко отношение

vesito

Столична община и министър влязоха в спор за сарая на Гайтански

vesito

1486 лв. начална заплата за учител от 1 септември

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.