Решено: Гласуваме изцяло на машини в големите секции с над 300 избиратели

Гласуваме изцяло машинно в големите секции с над 300 избиратели, записаха депутатите в новите текстове на Изборния кодекс.

В малките секции се запазва традиционната хартиена бюлетина, а във всички други ще бъде поддържан резерв от тях, който може да бъде използван при неразрешим технически проблем, за да не се нарушава правото на глас на избирателите. Автор на предложенията са от „Има такъв народ“, които получиха подкрепата на мнозинството в пленарната зала.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че ще инициират жалба до Конституционния съд с искане за отмяна на изцяло машинния вот. От ГЕРБ повдигнаха редица въпроси свързани с опасността от технически повреди или прекъсване на захранването, което ще възпрепятства гласуването. От парламентарната група на партията алармираха и за нередности при днешното гласуване на промените в Изборния кодекс. Според тях е имало случаи на одобрени текстове с брой гласове, които са под изискуемия минимум, в нарушение на правилата.

„Нека да има и хартиена бюлетина, за да има алтернатива за хората да гласуват“, обяви се против изцяло машинния вот Цвета Караянчева от ГЕРБ, давайки за пример в дебатите държавния глава Румен Радев: „На президента му трябваха 5 минути, за да се ориентира как да гласува на машината“. Според нея техническите устройства само забавят, а не ускоряват изборния процес, както и крият рискове при проблеми като спиране на тока или технически повреди. Освен това, според ГЕРБ, голямо затруднение за страната ни ще е да транспорта и съхранява машините за секциите в чужбина.

„Не се учудвам с тези ваши твърдения защо дигитализацията в България е на такова ниво“, отговори Иван Иванов от БСП, който защити машинния вот.

Подкрепи го съпартиецът му Георги Свиленски: „Само с хартиени бюлетини може да печелите избори. Въведат ли се машините, дойде ли честността в изборите, няма как да ги спечелите“.

За това хартиената бюлетина да остане част от изборния процес, а хората сами да избират как да упражнят правото си на глас, гласуваха и от ДПС, а лидерът на партията Мустафа Карадайъ даде пример с различни секции, в които на предходните избори няма подаден нито един глас на машина.

С новите текстове депутатите разрешиха и видеонаблюдение при отчитането на гласовете и попълването на протоколите.

Промените, предложени от „Има такъв народ“ и окончателно одобрени от мнозинството на второ четене в пленарната зала, предвиждат машинен вот да има и в чужбина, където количественият критерий ще бъде същият – секцията да е разкрита с над 300 заявления или на последните избори в нея да са гласували над 300 избиратели. /БГНЕС

Свързани новини

Красивата Мари се нуждае от помощ, за да започва деня си с усмивка

vyara

Затоплянето в Благоевград продължава, от сряда отново валежи

vesito

Скандал! Илиян Тодоров къса с „Атака“, набили го

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.