Рецепта на деня: Филе от акула с хрупкава коричка

Филе от риба с хрупкава коричка е чудесно ястие, не само защото е много лесно да се приготви, а и защото хрупкавата коричка с пармезан прави рибата безумно вкусна, а лимоново-сметанов дресинг прави вкуса съвършен, пише lunchbox.eu.

Необходими продукти:

400 г филе от акула

3- 4 ч.л. дижонска горчица

Сок от 1 портокал

1 ч.ч. галета (50гр.)

3 с.л. масло

1/2 ч.ч. настърган пармезан

2 с.л. нарязан пресен магданоз

2 с.л. нарязан пресен копър

1/2 ч.л. сол

Черен пипер на вкус

За соса:

2 с.л. масло

1 глава лук нарязан на ситно

1 ч.ч. сухо бяло вино

1½ ч.ч. сметана за готвене

1 с.л. дижонска горчица

2½ с.л. лимонов сок

1/2 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Извадете рибата от хладилника. Сложете я в голяма чиния и полейте отгоре портокаловия сок. Оставете да постои на стайна температура в продължение на 1-2 часа.

Загрейте фурната до 180 °С (вентилатор) или 200 °C без вентилатор.

Сложете галета върху тава за печене, поръсете с олио и печете в продължение на 3 до 5 минути, до златисто кафяво. Извадете и прехвърлете в купа. Добавете маслото и разбъркайте, след което добавете настъргания пармезан и останалите съставки, без горчицата.

Покрийте същата тава с фолио за готвене. Поставете рибата отгоре и намажете с горчицата, с помощта на нож за масло. Само един тънък слой – като за тост. Поставете трохите отгоре и ги притиснете с ръка.

Печете в продължение на 20 минути. Отделете рибата от фолио с нож за масло. Кожата ще се залепи за фолиото. Прехвърлете рибата в чиния за сервиране. Сервирайте с лимоновия сметанов сос.

Сметанов сос:

Разтопете маслото в тенджера на средна висока температура. Добавете лука и задушете в продължение на 2 минути. Добавете виното и оставете да заври. Оставете да ври в продължение на 5 минути или докато се редуцира с ¾.

Намалете силата на котлона до средна степен. Добавете сметаната, захарта, солта и черния пипер. Разбърквайте често. След това добавете лимоновия сок и горчицата. Разбъркайте отново. Оставете да къкри за 2 до 3 минути или докато се сгъсти.

Добавете сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Борят коронавируса с… готварска сол

Regiona

Тита яде само в неделя

Regiona

Турист откри бомби на склона на вулкан в Хавай (СНИМКИ)

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.