4 яйца на стайна температура
175 гр. захар
2 пакетчета ванилия
150 гр. брашно
8 гр. бакпулвер
80 гр. разтопено масло
25 сини сливи
Начин на приготвяне:
С телена бъркалка разбийте яйцата, захарта и ваниловата захар с лимонената кора.
В обърканото тесто добавете разтопеното масло и разбъркайте всичко до хомогенност, като най-накрая добавете и брашното, смесено с бакпулвера.
Намажете с масло тавичка с размери 20 х 28 см и изсипете вътре тестото.
Измийте и почистете сливите от костилките, нарежете ги на половинки и ги подредете отгоре върху тестото (сливите ще потънат в тестото и по време на печене ще пуснат сока си и ще направят сладкиша много сочен).
Печете го в предварително загрята на 195 ° С фурна за около 35 до 45 минути или докато тестото започне да се отделя от страните на тавата. Проверете готовността със суха клечка.
Оставете сладкиша да се охлади в тавата, след това го нарежете на кубчета, поръсете с пудра захар и покрийте с бита сметана. Поднесете го с чаша чай, кафе, плодов сок или с топка сладолед, пише zajenata.bg.