300 гр. брашно
2 ч.л. сол
1 глава лук
5 картофа
400 мл олио
1 ч.л. кимион
1 люта чушка
150 гр. грах
кориандър – млян и пресен
1 ч.л. гарам масала
джинджифил
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с 1/2 ч.л. сол и добавете 4 с.л. олио. започнете да месите, докато се получат трохи и доливайте постепенно около 110 мл вода. Готовото тесто леко намазнете и го оставете за 30 минути.
Сварете, обелете и нарежете картофите на малки кубчета. загрейте 4 с.л. олио в дълбок тиган. Намалете температурата и запържете ситно нарязани лук, след което добавете граха, джинджифила, ситно нарязаните чушки и скълцан кориандър на вкус, нарязаните картофи, сол, кимион, около 1 ч.л. млян кориандър и 1 ч.л. гарам масала. След няколко минути бъркане махнете от котлона.
Разделете тестото на 10 топчета и ги разточете на кръгчета с диаметър 12 сантиметра. Кръгчетата се делят на 2 и всеки полумесец се навива на нещо като конус, като се слепва с вода.
Напълнете ги с плънката и ги покрийте. Изпържете индийските самоси на маслена баня – трябва да станат кафеникави и хрупкави.