Рецепта на деня: Сабайон с шампанско и портокали

Сабайон е френското название на вид италиански винен сладкиш, наречен „Zabaglione“. Това е десерт, сладък крем от разбити яйчени жълтъци, захар и бяло вино, приготвен на водна баня с леко кипяща вода. Виното обикновено е бяло и сухо, сладко и подсилено, но може да бъде заменено с шампанско, вода или смес от вино и ликьор. Сабайонът може да се сервира и горещ, и студен. Поднася се самостоятелно или като дресинг за торти, сладкиши и плодове, пише 1001recepti.com.

Необходими продукти:

6 големи жълтъка

4 1/2 с.л. захар

2 с.л. ситно настъргани портокалови кори

3/4 чаша шампанско или друго пенливо вино

щипка сол

Начин на приготвяне:

Разбийте яйчените жълтъци, захарта, портокаловата кора и щипка сол в метална купа, докато се смесят добре. Постепенно наливайте вътре шампанското. Сложете купата в тенджера на водна баня с леко вряща вода. Разбърквайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти, а инстантният термометър регистрира 77 С° на около 4 минути.

Поставете купата в по-голяма купа с лед и вода. Бъркайте го с телена бъркалка, докато се охлади от 4 до 5 мин. Покрийте съда и оставете крема да се охлади.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Братът на д-р Енчев под карантина заради контакт с болни от COVID-19

Regiona

Водолей днешният ден може да постави прекалено големи изисквания към вас, Овен ще се чувствате весели и изпълнени с енергия

bilyana

Нона Йотова с повече селфита, отколкото изказвания за 4 години в парламента! (СНИМКИ)

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.