Олади са малки, бухнали палачинки, които се поднасят солени или сладки. Вариантите за приготвяне на олади са безброй. Sladkoisoleno.com представя основната рецепта, а вие може да експериментирате със солени и сладки добавки
Необходими продукти:
2 яйца
1ч.ч. кефир или кисело мляко
2с.л. захар
щипка сол
1с.л. разтопено масло
1ч.л. хлебна сода
1ч.ч. бяло брашно
малко олио за пържене
Начин на приготвяне:
В купа се разбиват леко яйцата със захарта, млякото и солта. Добавя се разтопеното масло и се разбърква. Изсипва се наведнъж пресятото брашно и върху него – лъжичката хлебна сода! Разбърква се тестото и се оставя на плота за 20-30мин.
В добре загрят тиган се капва малко олио и с лъжица се изсипва от сместа, на купчинки, на разстояние една от друга. Огъня се намалява и оладите се пържат, докато на повърхността се образуват дупчици и тестото видимо се стегне. Внимателно, с лопатка се обръщат да се зачервят и от другата страна. Поднасят се топли предимно със заквасена сметана или сладко.