Рецепта на деня: Ризото с гъби шийтаке

Необходими продукти:

лук – 1 глава

шийтаке – 250 грама гъби

чесън – 1 скилидка

краве масло – 2 с.л.

зехтин – 2 с.л.

ориз арборио – 300 грама

бяло вино – 100 мл

зеленчуков бульон – 1200 мл

сол

черен пипер – 1/2 к.л. смлян

магданоз

пармезан – настърган

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на дребно и задушава в тенджерка със сгорещен зехтин и краве масло.

Когато лукът промени цвета си, се добавят почистените и нарязани на ивички гъби шийтаке. Лукът и гъбите се разбъркват периодично и след като омекнат, се прибавя оризът.

Температурата на котлона се намалява и след кратко запържване в тенджерата се налива малко качествено бяло вино.

Когато виното се изпари, започва да се добавя по един черпак зеленчуков бульон.

Ризотото се бърка непрекъснато, докато се усвои бульонът. Тогава се добавя нов черпак от него и така до изчерпването му. Бавното готвене прави ориза кремообразен.

Накрая, когато е готов, се поръсва със сол на вкус, прясно смлян черен пипер и подправки.

Готовото ризото с гъби шийтаке се сервира поръсено с нарязан на ситно пресен магданоз и настърган пармезан.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Зодиите, които не могат да контролират емоциите си

Regiona

Какъв е бащата от зодия Риби?

Regiona

Радост голяма! Детски плач огласи за първи път дома на адвокат и рекламен агент

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.