Рецепта на деня: Меденки с орехов пълнеж

Необходими продукти:

За тестото:

брашно – 4 ч.ч.

яйца – 2 бр.

захар – 1 ч.ч.

олио – 1 ч.ч.

мед – 5 с.л.

сода бикарбонат – 2 ч.л.

оцет – 1 с.л.

ванилия – 2 – 3 прахчета

За пълнежа:

прясно мляко – 1 ч.ч.

орехи – 1 ч.ч. /смлени/

краве масло – 80 г

конфитюр – 2 – 3 с.л. по желание

ванилия – 1 прахче

Начин на приготвяне:

От посочените продукти за тестото замесете тесто, което трябва да е гладко, пише trafficnews.bg.

Разделете тестото на четири части. Всяка оформете като дълъг фитил. Всеки фитил нарежете на 18 части. От тях оформете в длани топчета с големината на малък орех. Леко ги притиснете и ги подредете в тава на разстояние едно от друго, върху хартия за печене.

Изпечете меденките в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване за 10-12 минути. След като изстинат, издълбайте с острието на ножа малка част от долната страна всички топчета.

Прави се плънка по следния начин:

Смесват се трохите от издълбаните сладки с една чаша орехи, едро смлени, след което се заливат с една чаша сгорещено прясно мляко и една ванилия. Докато е горещо, се прибавя и маслото и се разбърква добре. Може да се добави и 2-3 лъжици конфитюр.

От приготвената плънка се гребва по една пълна чаена лъжичка и се слага в издълбана част на една меденка. Слепват се по две, като се притиска внимателно и се оставя да излезе между двете сфери малко от пълнежа.

Медените топчета се овалват в смлени орехи да полепне околовръст.

Добре е да отлежат една нощ, защото поомекват и са чудесни на следващия ден.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Обявиха най-тъжния човек на света

Regiona

Темза замръзна за пръв път от 60 години заради Звяра от Изток

Regiona

Рецепта на деня: Нетрадиционен сутляш с шоколад

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.