Рецепта на деня: Кодрит Кадир – кекс с крем карамел

Необходими продукти:

За карамела

800 мл прясно мляко

5 яйца

200 грама захар

1 пакетче ванилия

За кекса:

2 яйца

100 грама захар

100 мл прясно мляко

100 мл олио

1 ч.л. бакпулвер

100 грама брашно

2 ч.л. какао

малко прясно мляко за сиропиране

5 с.л. захар за карамелизиране

Пояснение: Продуктите са за тавичка с диаметър около 22 см.

Начин на приготвяне:

За карамела разбийте яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко. За кекса разбийте яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.

На дъното на тавичка или кексова форма карамелизирайте 5 с.л. захар и сипете сместа за карамела. След това отгоре централно изсипете кексовата смес и я разпределете внимателно. Не се притеснявайте ако потъне – в последствие при печенето ще се издигне.

Сложете тавичката в друга тава на водна баня с около 2 с. гореща вода. Сладкишът Кодрит кадир се пече за около 50 минути на 180 градуса. Внимавайте при печене водата да не завира силно, защото кексът може да стане на шупли.

Щом се отлепи от стените, значи е готов.

Сладкишът Кодрит Кадир оставете да се охлади с водната баня в хладилник за около 1 нощ. След това поръсете с малко топло прясно мляко и обърнете формата в поднос. По желание поднесете със захаросани плодове, пише gotvach.bg.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Рецепта на деня: Пържени кюфтета с нестандартна добавка

Regiona

Честит Ден на любителите на книгата!

Regiona

ПЪРВО В ПИК: И продуцентът на „Фермата“ Андрей Арнаудов пипна COVID-19

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.