Рецепта на деня: Катми

Катмите са ястие от Странджанския район, Родопите и други райони на България, подобни са на палачинки или гьозлеме. Характерното за катмите, което ги отличава от палачинките е по-голямата им дебелина и множеството мехурчета в тях.

Необходими продукти:

2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка вода
1 щипка сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче мая за хляб,
брашно, така че сместа да е по-гъста от боза

Начин на приготвяне:

От продуктите се приготвя тесто, което да е по-гъста от боза. Тестото се оставя да втаса на топло, за около половин час, пише zajenata.bg.
Катмите се пекат на сач (става и на тефлонов тиган, в който се приготвят палачинките)

В тигана се капва капка мазнина и се сипва черпак от сместа. Катмите се пекат на умерен огън.
Когато по катмата започнат да се подуват мехурчета или по точно дупчици, катмата се обръща и се пече и от другата страна до готовност.

Катмите се слагат в чиния за сервиране, една върху друга, като се намазват с масло помежду си. Поднесете със сирене, шунка, конфитюр или друго, в зависимост от предпочитанията.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

4 зодии жени, които развалят бракове

Regiona

Десет признака, че си типичният Скорпион

Regiona

Том Ханкс преоткри стара любов по време на пандемията

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.