Рецепта на деня: Бьоф Строганов

Бьоф Строганов е ястие, което в най-простия си вариант представлява крехко телешко месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с гарнитура от сварен ориз или паста. Популярно в целия свят, това ястие носи името на основната си съставка – телешко месо (фр. boeuf) и фамилията на руския граф Григорий Александрович Строганов. Графът бил много богат и известен в родината си. Голям гастроном, също така. Ето как се приготвя:

Необходими продукти:

400 гр. телешко бонфиле

1/4 чаша масло

1 глава лук

200 гр. гъби

1 супена лъжица червен пипер

една щипка индийско орехче

1/2 чаша телешки бульон

1/4 чаша сухо бяло вино

1/2 супена лъжица доматено пюре

100 грама заквасена сметана

1 супена лъжица накълцан магданоз

Начин на приготвяне:

Разтопете половината от маслото в голям тиган. Карамелизирайте лука на средно-слаб огън. Отделете го настрани.

Нагрейте тигана до висока температура, после добавете 1 супена лъжица масло. Добавете телешкото да се готви за около 5 минути. Когато е готово, отделете го в една чиния.

Върнете тигана да загрее до средна температура и добавете останалото масло. Запържете гъбите в маслото, подправете с индийско орехче и червен пипер. Извадете и гъбите.

Деглазирайте тигана с бульона, доматеното пюре и виното. Оставете да се редуцира наполовина.

Добавете сметаната в тигана, разбъркайте, докато сосът стане гладък. Загрейте го. Добавете телешкото месо, гъбите и карамелизирания лук. Добавете магданоз към соса. Гответе го, докато се затопли напълно, за около 5 минути.

Подправете и сервирайте върху канапе от сварен ориз.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Хороскопът за днес! Приятни емоции за две зодии…

vesito

Нора Шопова пак манекенка (СНИМКИ)

Regiona

Рики Мартин трогна със СНИМКА на четирите си деца

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.