Редно ли е? Томов иска да назначи още 4-ма кметски наместници – за селца с 5 до 17 жители

Кметът на община Благоевград Румен Томов иска да назначи нови 4-ма кметски наместници и така да увеличи общата им численост от 8 на 12. В предложението му за изменение на общата численост и структура на общинската администрация инж. Томов не е посочил на кои точно села е решил да сложи самостоятелни управници, но справка в сайта на общината показва, че в момента 8-те назначени кметски наместници отговарят за 12 села, тоест плановете са всяко маломерно селце вече да си има наместник.

В момента наместниците на повече от 1 село са Красимир Поповски, който отговаря за Бучино и Лисия, Кирил Ивановски, назначен за наместник на Дренково, Обел и Клисура, както и Галина Велкова – на Габрово и Дебочица. Ако се приеме, че настоящите кметове ще останат да ръководят по-големите села, това означава, че новите им 4-ма колеги ще поемат Лисия, Обел, Клисура и Дебочица.

Въпросните села обаче са почти обезлюдени, което предизвиква основателния въпрос ще се намери ли въобще човек от селото, който да се нагърби с кметски функции, или от Благоевград ще трябва да им бъдат „командировани“ управници със задачата да наглеждат по няколко баби и дядовци.

Доказателство, че новоназначените кметски наместници ги чака една доста лека службица, се крият в националната статистика. Според последните данни за броя на населението, които са към 15 декември 2020 г., в с. Лисия с постоянен и настоящ адрес живеят само 5-има души. По същата таблица новият кмет на Обел ще обгрижва 17-членно население, колегата му в с. Клисура ще е кмет на 7 души, а този в Дебочица – на 10.

В малко по-незавидно положение остават сегашните кметски наместници, които ще продължат да ръководят по-големите от групата си села, но и те няма да са черезвичайно натоварени.

Красимир Поповски например ще продължи да обгрижва 28-те жители, постоянно живеещи в Бучино, Кирил Ивановски остава да обслужва 39-имата жители на Дренково, а Галина Велкова ще остане с ангажименти към 16-те жители на с. Габрово, макар че точно в това село с постоянен адрес са посочени 807 души.

Така за общо 122-ма жители на 7-те най-малки села в община Благоевград всеки месец от бюджета на общината ще се харчат около 5600 лв. за заплатите на 7 кметски наместници.

Освен нови селски управници общинският кмет инж. Томов предлага общинските съветници да му гласуват и още 2 щатни бройки за дирекция „Европейски проекти и програми“. Мотивът на градоначалника е, че те са необходими с оглед обезпечаването на одобрените до този момент проекти по оперативни проекти, както и на многото работа по проектите, които тепърва общината ще защитава. С това дирекцията става една от най-многолюдните в структурата на общинската администрация – към момента тя има 13-членен персонал, включващ 1 директор, 7 главни и 5 старши експерти. Като се прибавят и другите сериозно раздути отдели /например в „Информационно техническо обслужване“ има 11 щата, в дирекция „Финанси и бюджет“ – 19, плюс още 11 в отдел „Счетоводство“ и т.н./, общата численост на персонала на общинската администрация става 278 души.

От пресцентъра на общината на въпроса какво налага назначаването на още 4-ма кметски наместници на територията на община Благоевград, отговорът бе: „Подвели са ви, това се предвижда, но те още не са назначени“…

Източник: Вестник“Струма“

Свързани новини

Сбиване между две компании в селска кръчма завърши с ужасяваща смърт!

Regiona

Пълен абсурд: Джигит лети по „Тракия“ с 240 км, а осъди КАТ

vesito

Трима починаха от заразата в страната

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.