Разширяване на съществуващи и по-малко нови инвестиции

Разширяване на съществуващи инвестиции – това ще е основният акцент при бизнес отношенията между България и Австрия през новата година. „В сравнение с 2020 г. през 2021 г. се наблюдава значително забавяне на инвестиции. Има стабилен интерес от малки и средни предприятия. Може би било по-разумно да се фокусирате върху вече съществуващите инвестиции, които имаме в България. Тези компании възнамеряват да увеличат през тази година инвестициите си“, отговори на въпрос на ФАКТИ търговският съветник на Австрийската камара в България Филип Купфер относно в кои сектори от българската икономика може да се очакват нови австрийски инвестиции през 2022 г. Той подчерта, че доверието съчетано с една предсказуемост на икономическата среда, е сред най-ценните валути в бизнеса. „Редица предимства са налице по отношение развитието на търговските отношения между България и Австрия, но има и редица предизвикателства, с които трябва да се справим. Това е корупцията на първо място. На втора и трета позиция са предсказуемостта на икономическата среда и политическата стабилност“, каза Купфер.

За поредна година Австрийската камара в България представи нагласите на австирйските инвеститори, които работят в у нас. 44% от анкетираните са на мнение, че икономическият климат ще остане непроменен през 2022 г. „Имайки предвид трудната ситуация през есента и зимата на 2021 г. може да интерпретираме този резултат като лъч надежда“, коментира Купфер.

Въпреки, че само 30% от анкетираните фирми, считат че икономическият климат в страната ще се подобри, над 50% от тях са на мнение, че техните приходи ще са по-високи спрямо предходната година и това със сигурност се дължи на редица фактори. От една страна е налице оптимистичен подход сред фирмите, но от друга – те считат че тази и следващите години ще наблюдаваме възстановяване след пандемията.

„След като разговаряхме с представителите на австрийския бизнес в България може да направим заключението, че техните очаквания за повишаване на приходите са свързани и с това, че цените на суровините – дървения материал, енергоносителите, на транспортните средства, корабите, които идват от Китай, през последните няколко месеца са изключително валонтилни и високи, което води до увеличаване на инфлационния натиск. Въпреки това, болшинството от анкетираните – 70%, са на мнение, че броят на новоназначените служители ще остане на същото ниво“, коментира Купфер и допълва: „на базата на разговорите проведени с компаниите, виждаме, че в България има тенденция към цифровизация и автоматизация на промишлеността“.

Друг важен въпрос, който Камарата отправя всяка година към австрийските компании, е свързан с регулаторната среда. На първо място те поставят (въпреки че тази година е с по-малка тежест) въпроса за престъпността и корупцията. На втора позиция е предсказуемостта на икономическата среда, а на трето място е политическата стабилност.

„Също така попитахме нашите компании, кои са най-важните предизвикателства свързани с пазара. На първо място това е квалификацията на работната ръка и също така наличността на работна ръка, което е повод за притеснение“, коментира Купфер.

Отношенията между Австрия и България са сред най-близките в европейското семейство. Има значителен обмен в политиката, културата науката и бизнеса. Последните 7 години отношенията между двете държави са все по-тесни, благодарение на бизнес дейности. До 2020 г. австрийската търговия с България нарасна с 26% до 813 млн. EUR. Българският износ нарасна с 33%. В търговията с услуги българският износ отчита ръст от 40% до 600 млн. EUR, а австрийският износ с 20% до около 30 млн. EUR.

„Икономическите отношения издържаха на настоящата криза с незначителни загуби. За да стимулира допълнително икономическото възстановяване след пандемията австрийското правителство стартира програмата „Рефокус Австрия“, за да помогне на компаниите да възстанови старите и да създава нови връзки. Търговските отношения между двете страни показват бързо възстановяване“, каза по време на представянето на резултатите посланикът на Австрия в България Андреа Вике.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Ето кой ще черпи днес…

Regiona

Отпадат часовите ограничения за влизане и излизане в София

desi

Олимпийските игри се превръщат в бреме за спонсорите

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.