Разследват инцидента с Йорданка Кьосева от Дома за пълнолетни лица с деменция „Св. Мина“ в село Падеш

Започнала е проверка във връзка със сигнал за упражнено насилие върху потребител на Дома за пълнолетни лица с деменция „Св. Мина“ в село Падеш в община Благоевград. Това каза пред журналисти Христина Попова, главен експерт „Социална политика“ в община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Попова посочи, че до момента няма никакви доказателства за нанесено физическо насилие върху Йорданка Кьосева – потребител на социалната услуга.

Тя добави, че на 9 ноември е получен сигнал от снахата на Йорданка Кьосева – Илка Кьосева, както и от внучката на възрастната жена Иванка Кьосева за инцидента. „Още същия започна проверка за установяване фактите и обстоятелствата за случилия се инцидент. До сега сме в непрекъсната връзка с Илка Кьосева, която е снахата на Йорданка Кьосева, както и с внучката ѝ Иванка Кьосева. Г-жа Йорданка Кьосева първоначално на 8 ноември е настанена в Неврологичното отделение на МБАЛ – Благоевград в добро състояние, доколкото това е възможно заради придружаващите нейни заболявания, както и деменцията, която има“, отбеляза Попова.

На Йорданка Кьосева са направени всички необходими изследвания. Разговаряно е и лекарят, който я е приел в Благоевградската болница – д-р Георгиева, е уверила експертите и разследващите органи от Община Благоевград, че няма следи от упражнено насилие. „В същия ден е издадена заповед Неврологичното отделение да се преобразува в COVID отделение, което наложи г-жа Кьосева да бъде преместена в болница „Пулс“. Свързахме се с д-р Златкова, която потвърди, че Йорданка е в добро общо състояние, че няма следи от насилие. Днес Кьосева е изписана, а по искане на снаха ѝ Илка Кьосева, Йорданка е върната в дома в Падеш“, уточни Попова.

Официално проверката трябва да приключи в края на тази седмица. Има направен преглед на видеозаписите от камерите. Не са установени нарушения от страна на персонала. „Няма нищо, което да е притеснително и смущаващо. Причината, довела до подаването на сигнал от близките на Йорданка Кьосева, по думите на медицинските специалисти, е нейното здравословно състояние, което предполага многократни падания, причинени от едно от заболяванията ѝ. Освен всичко друго, тя има силно заболяване на крайниците. Приема кръворазреждащ препарат, който по всяка вероятно е предизвикал кръвонасяданията, които е получила Кьосева. Това са заключенията на медицинските лица. Не очакваме някакви изненади, след края на проверката. За сега няма предявена финансова претенции към Общината от страна на близките. Поводът за твърденията на близките на Йорданка е станал нейният вид и кръвонасяданията“, коментира Попова. Според нея видът на Йорданка Кьосева наистина е бил стряскащ.
Източник: Радио Фокус

Свързани новини

ОБЩИНА БАНСКО ВЪВЕЖДА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА УДОВЛЕТВОРЕНОСТТА ОТ АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ

vesito

Огнени пламъци в гора край Разлог

vesito

10 % от изследваните за антитела са получили зелен сертификат

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.