Разследване на Mediapool провокира проверка във финансовата инспекция

Разследване на Mediapool, което показа как финансови инспектори стават хотелиери на гърба на държавата, провокира проверка в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Министърът на финансите Асен Василев е разпоредил одит на дейността на подчинената му агенция, съобщи МФ в сряда.

„Одитът е по сигнали за нарушения в дейността на агенцията, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в к.к. Албена, за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“, основано на 10 август 2020 г., както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето и на асоциацията“, посочва МФ.

Проверката е разпоредена, след като за министър Василев се оказало невъзможно да получи обяснения от директора на АДФИ Георги Начев. Шефът на агенцията е представил болничен още при встъпването в длъжност на министър Василев. Болничният му изтича на 17 юни 2021 г., но не може да бъде открит на адресната си регистрация.

„Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции“, смята министър Асен Василев.

На 27 април АДФИ е отдала под наем голямата си почивна база в курортния коплекс Албена на Асоцицията на експертите по финансов контрол, която се управлява от Цветан Навчев – шеф на отдел в АДФИ.

Точно преди да отдаде станцията под наем, държавната финансова инспекция започва ударен ремонт на почивната база в Албена от своя бюджет. Първо е сключен договор за освежителен ремонт за 70 000 лева без ДДС. Само три седмици по-късно АДФИ обявява нова обществена поръчка за ремонт на същата база, но стойността вече е 368 000 лева без ДДС.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Проф. Ангелов настоява мерките да останат същите и след 21 декември

vesito

Как Западна Вирджиния изпревари Европа с имунизирането

Regiona

250 лева еднократна помощ за първолаците

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.