Разложкият бизнесмен З. Беличенов преглътна отказа за минерална вода в с. Баня, активира проекта си за 3 къщи за гости без басейн

РИОСВ – Благоевград даде зелена светлина пред строежа на най-новите 3 къщи за гости в разложкото с. Баня. Те ще са върху терен от 1564 кв.м, всяка ще е със застроена площ 127 кв.м, а обслужващата сграда към тях ще бъде около 35 кв.м.  Електроразпределителната, водопроводната и канализационната мрежа на с. Баня ще осигурят битовите удобства в къщите, но те всъщност ще са първите в курортното село, които няма да могат да ползват минералната вода.

Миналата година Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” зачерта от проекта външен басейн от 300 кубически метра, който инвеститорът смяташе да пълни с минерална вода, отклонена от тръбопровода на съседния хотел, защото дебитът на Сондаж 1 „Гулийна баня“ вече е почти напълно изчерпан. При експлоатационен ресурс от 13 л/сек. до момента са раздадени 12,92 л/сек., а останалото свободно количество от 0,08 л/сек. въобще не стига за нуждите на един басейн, които са около 0,3 л/сек. Заради многото потребители нивото на минералната вода пред последните години е паднало с над 1 метър.

След отказа собственикът на бъдещите къщи – мощният разложки бизнесмен Захари Беличенов, бързо е преработил проекта си и в документите му в РИОСВ дори не се споменават минералната вода и басейнът.

Беличенов има разностранни бизнес интереси, включващи от телекомуникационни услуги през търговия до уреждане на състезателни права, управител е на Бизнес център „Места” ЕООД и редовен бенефициент на Програмата за развитие на селските райони и други разпределители на европейски средства. В 3 от компаниите, в които участва, той е съдружник на синовете на екскмета на Разлог Любен Татарски. Беше общински съветник в мандат 2011-2015, но освободи мястото си след решение на Комисията за конфликт на интереси заради гласуване д-р Божидар Велев да стане управител на местната МБАЛ, с когото са роднини.

Източник Вестник  Струма

Свързани новини

Фолклорни състави от Община Струмяни с отлично представяне на „Шопски наниз“

vesito

3 нови случая на коронавирус в Благоевградска област

vesito

Замразяват минималната заплата на 710 лв. до 2025 г.

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.