Разлог на прага на предсрочни избори! КПКОНПИ бутна от поста един от най-успешните кметове в Пиринско – Кр. Герчев

Един от най-успешните кметове в Благоевградска област през последните десетилетия – градоначалникът на Разлог Красимир Герчев, попадна в капана на Закона за конфликт на интереси и е на път 4-ият му мандат да бъде прекратен и в общината да бъдат обявени нови частични местни избори.

Точно преди 1 месец – на 3 февруари 2022 г., Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ успя да спечели съдебна битка във Върховния административен съд срещу Герчев и да убеди магистратите, че в края на предишния си мандат той се е облагодетелствал от властта, като се определил за ръководител на проект за саниране сградата на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство и впоследствие едновременно е отчитал и приемал изпълнената по проекта работа, за която е получил и възнаграждение.

КПКОНПИ, която до началото на този януари бе ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, се зае с въпроса след 2 еднотипни сигнала, постъпили при нея през юли 2020 г. При проверката те бяха потвърдени. Въпреки че Герчев е дарил на болницата и църквата сумите, които получил като ръководител – по 200 лв. месечно, хората на Цацаров го обявиха за нарушител на Закона за конфликт на интереси и му наложиха 3 санкции от по 5000 лв., отнемане от него в полза на общината на сумата от 2494,15 лв. /възнаграждението му като кмет за дните, в които е работил и като ръководител на проекта/ и отнемане на още 5087,68 лв., които Герчев получил за работата си начело на проекта.

Разложкият кмет обжалва решението на КПКОНПИ в Административен съд – Благоевград и благоевградските магистрати го оправдаха по всички точки. Антикорупционната комисия обаче се възползва от правото си да се жали във ВАС за отменените си констатации и миналия ноември депозира там жалба срещу решението на Административен съд – Благоевград. Последва 3-месечно умуване на върховните магистрати, за да се произнесат най-после на 3 февруари с окончателното „Кметът е виновен“.

Тъй като, според императивния текст на чл. 42 на ЗМСМА, „правомощията на кметовете се прекратяват предсрочно при влизане в сила на акт, с който се установява конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество“, миналата седмица КПКОНПИ изпратила в Общинската избирателна комисия на Разлог писмо с вх. №206/22.02.2022 г., с което членовете на ОИК са уведомени, че решението на ВАС вече е в сила и те трябва да предприемат по-нататъшни действия.

В бързането си да отстрани кмета на Разлог, КПКОНПИ обаче пропуснала да приложи към уведомителното си писмо задължителните заверени преписи на решенията на Административен съд – Благоевград и ВАС, поради което на 24 февруари ОИК – Разлог им прати писмо, че чака и съдебните решения. След получаването им, което най-вероятно ще стане до края на тази седмица, членовете на ОИК – Разлог трябва да се съберат отново и да вземат решение с 2/3 мнозинство. При влязло в сила решение ЗМСМА ги задължава да прекратят пълномощията на Красимир Герчев и да уведомят за това ЦИК, след което президентът да избере дата за насрочване на частични избори за кмет на Разлог. Дотогава Общинският съвет трябва да избере кой от заместниците на Красимир Герчев ще бъде вр.и.д. кмет.

Процедурата може да бъде забавена от ОИК, ако не съберат 2/3 мнозинство, но е с предизвестен край. Преди година членовете на избирателната комисия в Кресна например месеци наред комплектоваха документи от различни институции и отказваха да детронират селския управник на с. Сливница заради влязла в сила присъда, но в крайна сметка ЦИК се намеси и селото избра нов кмет.

Казусът с кмета на Разлог и установения от КПКОНПИ конфликт на интереси не е прецедент в областта. Миналата година комисията подгони 3-ма общински съветници от Благоевград заради гласуване в зала, което облагодетелствало техни роднини, едното от делата вече е във ВАС и не е изключено всеки момент магистратите да се произнесат и да се наложат промени в състава на съвета.

Пак през 2021 г. антикорупционната комисия глоби със 100 000 лв. бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, но отстраняване от поста не последва, понеже междувременно той бе загубил местните избори.

Отстраняването на Красимир Герчев от поста ще направи мандат 2019-2023 най-критичен за кметовете от Благоевградска област, защото през 2020 г. с поста си се раздели и предишният кмет на Благоевград Румен Томов, който бе отстранен от съда заради ненавременно заличаване от Търговския регистър на фирмата си.струма.бг

Свързани новини

Петричкият пулмолог д-р Олег Яков с наградата „Лекар на годината” от РК на БЛС, 81-годишната лекарка д-р Детелина Дерменджиева с приза от дружеството в Благоевград

vesito

От последните минути! Катастрофа на Кресненското дефиле, има пострадали

vesito

Водните колела превръщат парк „Бачиново“ в идеално място за отдих

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.