Разкриха схема с фиктивни безработни

За  схема, с която се ощетяват фондовете на Държавното обществено осигуряване, в конкретния случай – фонд „Безработица“, сигнализираха слушатели на БНР.

Според информацията става дума за регистрирани безработни, които работят без трудов договор срещу пари „в плик“. Така работодателите могат да спестят от заплати и осигуровки, а работещите се изкушават от възможността да получават и обезщетение, и пари на ръка.

Схемата е следната – служител напуска работа по взаимно съгласие. След това започва работа в нова фирма, откъдето го освобождават заради съкращения в щата и се регистрира като безработен. След това обаче продължава да работи без договор и да получава заплата в плик.

Даниела Асенова – директор на дирекция „Осигуряване и краткосрочни плащания“ в Националния осигурителен институт (НОИ), коментира, че подобни схеми стават със съгласието и участието на работещите.

„Не че няма такива случаи, в които хората се възползват от това да използват различни законови разпоредби, за да се включат в осигуряването за безработица“.

Има специални критерии, по които се селектират подобни случаи с оглед ограничаването на злоупотребите. Например, промяната на основанието за прекратяване на трудово правоотношение с цел получаване на по-високо обезщетение веднага привлича вниманието.

„Във всички тези случаи, които се наблюдават и се установи подобно явление, първото нещо, което се прави от териториалните поделения на НОИ е да се спре производството по отпускане на обезщетение и да се възложат на нашите контролни органи съответните проверки“, каза Даниела Асенова.

Санкцията за работодател е от 1500 до 15 000 лв., ако се установи работа без трудов договор. Доказването обаче е трудно за дейности, които могат да се извършват дистанционно – например за счетоводители или ИТ специалисти.

Свързани новини

Няма да повярвате в кои български градове заплатите са най-високи

vesito

/Видео/ Железният „звяр“ – Майк Тайсън се завърна отново, но …..

Regiona

Отново! 3 нови случая на коронавирус в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.