Разкриват 7 Ковид легла в благоевградската онкологична болница, помещението за болни с коронавирус ще е с отделен вход
Управителят д-р Георги Георгиев в готовност да поема дежурства в МБАЛ – Благоевград

В благоевградската онкологична болница ще бъдат разкрити 7 Ковид легла. Помещението за болни с коронавирус ще бъде с отделен вход, за да не се допусне смесване на потоците, осигурени са кислородни апарати, които предстои да бъдат монтирани, заяви управителят на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев.

Обособяването на Ковид сектор е в изпълнение на заповедта на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, с която всички болници, в това число и онкодиспансерите, бяха задължени да осигурят 10 % от легловата си база за пациенти с коронавирус.

„На практика разкриваме инфекциозно отделение в онкоболницата, като е в процес на уточняване с директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов дали ще се ползва от онкоболни, които са инфектирани, или от външни пациенти. Екипът ще бъде от двама лекари, 4 сестри и 4-ма санитари. Единият от лекарите ще бъда аз и тъй като нашата работа е специфична и досега не сме лекували ковидно болни, ще привлека като консултанти пулмолог и инфекционист.

Наред с това обмислям, след като сформирам екипа, да започнем да даваме дежурства в МБАЛ – Благоевград, за да помогнем на колегите, които са изключително претоварени. Ще работим без пари, без тези 1000 лв.”, заяви за „Струма“ д-р Георгиев.

На въпрос дали в настоящата ситуация трябва да се пристъпи към по-крути мерки в Благоевград за ограничаване на главоломното разпространение на заразата, д-р Георгиев заяви, че със сигурност ще има спад на бройката заразени, ако се затворят повече търговски обекти и се ограничи излизането навън, но какво ще стане, след като тези мерки бъдат отменени? Според мен водеща е личната отговорност и контрол, най-вече превенцията, а не поголовно налагане на глоби”, добави д-р Георгиев.

Ситуацията в МБАЛ – Благоевград продължава да е комплицирана заради дефицита на лекари и медсестри, тъй като много от тях също се болни от Ковид-19. В отделението по ортопедия и травматология, което също бе трансформирано като ковидно, са настанени 20 пациенти с коронавирус. За тях се грижат шефът на отделението д-р Пиринчиев и колегата му д-р Йорданов, както и 7 медсестри и санитари. Коронаинфекцията не е подминала и техния екип.

„Имаме 3-ма болни от медицинския персонал – сестри и санитари. Ситуацията се изостря, броят на заразените расте и се питам какво ще стане, когато свършат леглата и лекарите се разболеят? Хората сами ли ще се лекуват? Нали има и други болни, има инциденти, спешни случаи, травматизъм. Кой ще ги поеме? Нека кметът да каже къде ще открие полева болница?”, изрази тревогата си д-р Пиринчиев. Той не скри, че е имало медсестри, които имали намерение за напуснат, но този процес е стопиран.

Близо 180 са болните с коронавирус, които са хоспитализирани в МБАЛ – Благоевград, 50 се лекуват в болница ПУЛС в двете отделения по урология и неврология.

Източник: Струма.бг

Свързани новини

Река отнесе “Опел Фронтера” край Симитли

vesito

15-годишно момче от Благоевград къта в дома си марихуана, задържаха го

vesito

На тезгяха: Продават парцел с къща в Симитли за 15 296 лв. заради необслужвана ипотека

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.