Развенчаха мита за 10 000 крачки дневно

Всички сме чували, че изминаването на 10 000 крачки дневно е залог за добро здраве. Но резултатите от изследване, проведено от американски учени, могат да ви изненадат.

Всъщност препоръката за 10 000 крачки дневно не е резултат на многогодишни изследвания. Магическото за здравето число датира от 1964 г. Тогава по време на маркетингова кампания преди Олимпийските игри в Токио е започната продажбата на крачкомери „Manpo-kei“ (в превод означава 10 000-човек). Оттогава започват да се провеждат проучвания, сравняващи ползите от изминаването на 5000 и 10 000 стъпки дневно. Не е изненадващо, че печели по-високият брой. Но до последните години ефективността на броя на стъпките в диапазона между пет и десет хиляди не бе проучена. Дори и сега това не е изчерпателно тествано при възрастни.

Неотдавнашно проучване на професора по медицина в Харвард Имин Ли и нейните колеги се фокусира върху група от над 16 000 жени на възраст над 70 години. Учените се опитаха да установят връзка между броя на изминатите през деня стъпки с вероятността за смърт поради каквато и да е причина. Всяка от жените е прекарала една седмица с мобилно устройство, което проследява нейната физическа активност. След това изследователите правят пауза за период от около четири години и три месеца. През това време 504 от жените, участвали в експеримента, са починали.

Колко стъпки според вас са правили на ден тези, които все още са останали живи? Оказа се, че средният брой стъпки, които са правили тези жени, е 5500 и дори малко увеличение на тази цифра има значение. Изненадващо е, че толкова малка разлика може да има толкова сериозни последици върху продължителността на живота. Следвайки тази логика, може да предположите, че колкото повече стъпки правите на ден, толкова по-добре. Но това важи до определен диапазон – до 7500 стъпки на ден, след което ползите от вървенето не са правопропорционални на броя на изминатите крачки. Всяко повишение над тази цифра не е оказало влияние върху продължителността на живота. Разбира се, един от недостатъците на това проучване е, че не можем да сме сигурни до колко физическото състояние на тези жени се е влошило от изминаването на 10 000 крачки дневно. Учените стигат до извода, че 7500 стъпки са напълно достатъчни, но все пак не изключват вероятността по-големият брой крачки да даде на тялото допълнителна защита.

В случая не трябва да се пренебрегва и психологическият аспект. Целта за „десет хиляди крачки всеки ден“ може да изглежда плашеща и много хора да се откажат, още преди да са опитали. Важно е да си поставите си цел, която е достижима за вас. Може да е повече от 10 000 крачки дневно, а може и по-малко. Важното е да се чувствате добре и да не се насилвате за нищо, пише Actualno.com

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Casino Robots: Исторически печалби в онлайн казината

vesito

Дневен хороскоп за 19 декември 2020г.

vesito

След 23 г.! Бизнесменът Сергей Атанасов отново се върна в родното училище, изпрати внучката си в първи клас

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.