Разбиха голям мит за пчелния мед

Пчелният мед е хранителен вискозен, течен или кристализирал продукт, произвеждан от медоносни пчели от нектара на цветовете или секрециите от или върху живите части на растенията, които пчелите събират, трансформират, комбинират с конкретни вещества, които те отделят, складират и оставят да узреят във восъчни пити.

Медът се употребява за храна отдавна и се използва в различни храни и напитки като подсладител или ароматизатор. В някои култури той има също религиозно или символично значение, използва се и в народната медицина, пише zdrave.to.

Има мнение, че медът е не само прекрасен десерт, но и полезен продукт, който може да излекува много болести. Но дали медът е наистина полезен?

Полезен ли е наистина медът?

„За съжаление, не са проведени сериозни изследвания на меда. Знаем само, че той може да облекчи кашлицата и има лек антипиретичен ефект. Но само липовият мед е подходящ за лечение на такива симптоми. А този мед е труден за получаване. Заради липсата на големи масиви от липа, „естественият липов мед“ става полифлорен. Това означава, че включва мед, събран от различни растения“, казва Елмира Рудкевич, диетолог.

Освен това много недобросъвестни продавачи спестяват от производството на мед и не контролират количеството захар, което се добавя към готовия продукт.

Твърде много захар

Въпреки факта, че медът се счита за нискокалоричен продукт, той съдържа огромно количество естествена захар – глюкоза и фруктоза. За да ги извлече, човешкото тяло трябва да работи усилено.

Този процент на глюкоза и фруктоза може да предизвика рязък скок на кръвната захар, което се отразява негативно на цялото тяло. Противно на общоприетото схващане, медът има малко витамини и минерали.

Например само 200 чаени лъжички мед могат да осигурят дневна нужда от калций, фосфор – 270. И за да се попълни доставката на витамини, ще са необходими около три килограма мед.

Освен това протеините и аминокиселините присъстват в меда в изключително малки количества.

Трябва ли да го откажем?

Горните факти само показват, че медът не е уникален по природа, както обикновено се смята. Ето защо много диетолози не препоръчват напълно да го елиминираме от диетата си.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Деси Фотосесията щастлива в Доминикана на рождения си ден

Regiona

Честито! Димитър от „Фермата“ вдигна сватба

vesito

Андреа благодари на Рачков за гавра с нейна СНИМКА

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.