Радостин Василев: Депутатите от ИТН са гумени печати на волята на ръководството

В 47-ото Народно събрание депутатите от ИТН са гумени печати на волята на ръководството, каза пред бТВ министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който напусна „Има такъв народ“. 

Миналата седмица шоументът и лидер на ИТН Слави Трифонов напусна управляващата коалиция, а преди ден Василев и петима депутати обявиха, че напускат парламентарната група на ИТН и самата партия. Те обявиха, че мафията и задкулисието са пробили ИТН. Отцепниците не казаха дали ще подкрепят управляващата коалиция, но дори да го направят, както се очаква – тройната коалиция все още няма мнозинство от поне 121 гласа в парламента. 

„Бях взел решението (б.р. да напусна партията) 10 минути, след като разбрах, че Слави Трифонов оттегля своите министри. В знак на лоялност, тъй като тази партия ме е издигнала като министър, си подадох оставката и съдбата ми като министър не е в ръцете ми. След това обмислих много внимателно какво искам да направя, бях готов да го направя и сам, естествено имаше и хора, които застанаха до мен. Оказа се, че хората, които са до мен и много други в НС обмислят да напуснат парламентарната група още от януари. Може би аз бях катализаторът, като министър, който е решил да си тръгне“, каза Радостин Василев.

Той посочи, че е чувал от колегите депутати, че има огромен проблем в Министерството регионалното развитие и благоустройството (б.р. където министър в оставка е Гроздан Караджов от ИТН).

„Много неща са ме притеснявали – от това, че г-н Трифонов не се появи никъде и никога, до това, че не познава своите депутати, до това, че се появиха хора в листите през април и юли, които имат определени обвързаности с бизнеса. Появата на хора в листите, които са спуснати чрез листчета от ръководството на партията да ги включат в листите. Появата на същите тези хора, които бяха включени в листите, в едно министерство на ръководни постове“, добави Василев.

„Дълго ни повтаряха, че ние сме никои“

„Чувствам се облекчен. Дълго ни повтаряха, че ние сме никои, че ще гласуваме, както ни се разпореди. Това е много унизително за нас“, каза пред Нова тв депутатът Николай Радулов, който напусна „Има такъв народ“.

„Няма как да ме купят, няма как да ме напазаруват, няма как да ме притиснат. Имаме лидерска партия с лидер, който не познаваме. Но от негово име ни се казва какво да правим. При всеки опит да обясним, че сме народни представители и хората са ни избрали, ни се казва, че сме нищо и Слави Трифонов ни е вкарал в парламента. Хората ми казваха, че не искат да гласуват за Трифонов, но ще гласуват за мен”, заяви Радулов.

„В миналото НС Тошко Йорданов го каза право в лицето на Ива Митева, която тогава беше председател на НС. Даже нещо подобно и каза от трибуната на НС. Тя го попита дали няма да ни остави да вземаме решения, защото само отгоре ни се спускат нещата. Той каза: „Вие сте нищо. Слави ще взима решенията и ще ви казва какво да правите“, продължи депутатът.

„Целта на ИТН беше  Гроздан Караджов да получава много пари като министър“

„Основната цел беше Гроздан Караджов да получава много пари като министър по проекти, които ние смятаме, че трябва да се случат по друг начин”, каза пред Нова тв напусналият ИТН депутат Георги Георгиев в отговор на въпрос защо част от депутатите в групата на партията са коментирали помежду си, че „правителство ще има, докато Гроздан Караджов е на власт“.

Преди ден Георгиев посочи, че още през февруари е оттеглил доверието си от Гроздан Караджов като регионален министър на ИТН.

„При срещите ми със строители става ясно, че има схеми. Беше обещан половин милиард на общините за ВиК проекти. Аз се срещнах с човек, който се представи от името на Орлин Алексиев, да договаря с кметове на общини да бъдат финансирани техните проекти, като условието е да ги спечели правилният строител. Това е фирма, която те ще посочат и която ще се съгласи да си плати после комисионна“, каза Георгиев.

Депутатът разказа и за друг човек, който е бил поканен на среща във връзка с новите обществени поръчки за ремонт и поддържане. „Неговият шеф е ходил в „Делта хил“, там се е срещнал с друго лице, което е казало, че ще предаде на Орлин Алексиев, а Алексиев ще предаде на Гроздан Караджов“, каза Георгиев.

„Има грешно виждане на Трифонов и Йорданов как се управлява едно министерство. Обществените поръчки не са инструмент за печалба“, смята Георгиев.

„В момента изпълнителният директор на “Автомагистрали” в 46-ия парламент ни се представяше като близък на Орлин Алексиев“, твърди Георгиев.

„Зам.-министърът Деляна Иванова за мен е близка до този кръг „Делта Хил“. Заместник-министърът Явор Пенчев също е имал свързани действия с този кръг. Осигурява връзката между това да бъде финансиран един проект, възложителят да подготви така документацията, че да спечели правилната фирма. По отношение на текущите ремонти вече се е случвало. Вече е имало и изплащане на комисионни. Доколкото знам на фирмите им е предлагано срещу едни 5% да им бъдат одобрени спорните проекти, които минаха през НС”, каза Георгиев.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Председателят на НСИ: Изненадахме се от по-малкия брой на населението на България

vesito

Военното министерство си купува „представителни“ коли

Regiona

Бизнесът поиска 190 лв. компенсация за цените на тока за този месец

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.