Радев подкрепи „черния списък“: Държавата трябва да защити финансовата си сигурност

В условията на наложените американски санкции държавата трябва да защити финансовата си сигурност, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив.

Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции по закона „Магнитски“, точно как да се действа, каза държавният глава.

По думите му служебният кабинет е длъжен да предприеме мерки в законовите рамки и те вече се вземат, за да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение.

Радев не се съгласи с коментарите, че могат да се нарушат конституционни права на лица и фирми, попадащи в т.нар. черен списък около санкционираните. 

„Аз мисля, че ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани. Защото помислете си, ако държавни бюджетни организации, държавни дружества, по някакъв начин на свързване при бъдещи необмислени действия, попаднат под тези санкции. Какво правим тогава?!“, каза Радев.

Радев призова политическите формации да бъдат внимателни, да търсят обединение около приоритети и да не бързат да се нападат, защото след това ще се срещнат в парламента и ще бъдат изправени пред трудната задача да съставят правителство.

„България трябва да има правителство след тези избори. Категорично. Затова нека винаги, когато партиите вземат отношение една спрямо друга, да мислят през тази призма – как като влязат в парламента ще правят правителство заедно. Как ще се обединят около тези най-важни за страната приоритети. Пожелавам им успех и една открита и разумна кампания“, посочи той.

Във връзка с недостатъчния брой машини за гласуване и проблемите около доставката им президентът каза, че ще се положат необходимите усилия да няма проблеми с вота.

„Вярвам, че въпреки тежкото наследство и заварените договори ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, за да се гарантира машинния вот на предстоящите избори и да се направи така, че да имаме честни, прозрачни и свободни избори“, посочи той.

В Пловдив Румен Радев посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, както и Центъра по технологии на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Ето кой ще управлява летище „София“

Regiona

С 30% вдигат заплатите на служителите в РЗИ и социалните служби

bilyana

Двама младежи в болница след тежка катастрофа в София

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.