Радев нападна правителството с опорките на Кремъл

В яростен изблик, все едно диктуван от Кремъл, президентът Румен Радев вмени на българското правителството отговорността за спрения руски газ към България. Той за пореден път обвини кабинета, че взема страната на Украйна и запита защо българско оръжие достига до нападната от Русия държава.

Гневните коментари той направи преди да замине на официално посещение в Испания, която е твърд съюзник на Украйна. В същото време премиерът Кирил Петков, придружаван от депутати на три от партиите в управляващата коалиция, е на знаково посещение в Киев, от каквото според Радев няма нужда.

Кирил Петков и Асен Василев по-късно отговориха на Радев, като определиха позицията му за позорна и коментираха, че „мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, приключи“.

Въпроси към правителството

Според него спирането на руските газови доставки към България е знак, че икономическата война ескалира и рискът за страната се увеличава във всички измерения. Радев добави, че неслучайно отдавна призовава за внимателно и отговорно отношение на българските власти към този конфликт, който влияе пряко върху благосъстоянието и живота на българите.

„Правителството трябва да отговори бързо на няколко въпроса – защо само на България и на Полша се спира газът, спира ли се на Австрия и Германия, те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност“, каза Радев по повод полученото уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени от 27 април.

Той настоя и за още отговори от правителството – резервиран ли е достатъчно капацитет за газови доставки от Гърция и други страни, защото ако не е резервиран, ние ще видим вече да „загряват“ посредници.

„Това означава, че, да, навярно ще намерим алтернативни решения, това ще изисква и време, и средства и означава много по-високи цени. Оттук нататък – и рискове за доставките“, каза Радев.

„Това, което става с доставката на газа, ще бъде и истински тест за европейската солидарност, ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и енергийно най-бедната държава“, продължи той.

„Газпром“ мотивира спирането на газа за България и Полша с отказа на двете страни да плащат в рубли. Явно Москва не се е трогнала от факта, че България е сред малкото страни от ЕС и НАТО, които не изнасят официално оръжие за Украйна.
Къде отива българското оръжие

„Категорично „не“ на предоставянето на военна помощ за Украйна. Това е стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствената реторика и призивите за победа. Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев и аз мисля, че няма нужда от едно такова посещение“, повтори президентът

Той допълни, че излизат редица разкрития къде отива българското оръжие.

„Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт“, каза Радев, имайки предвид информациите за износ на българско оръжие чрез посредници за Украйна.

В момент, когато целият свободен свят доставя оръжие на Украйна (стойността му вече надхвърля 5 млрд. долара), за да може тя да се отбранява срещу руската агресия, Радев повтори как България трябва да бъде част от усилията за мир и за възможно най-бързо прекратяване на конфликта, чието удължаване ще има пагубни последици в много измерения.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPresidentRumenRadev%2Fvideos%2F416638123135337%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

По повод обявената от премиера Кирил Петков дарителска кампания за Украйна, Румен Радев призова българските политици, преди да спасяват света, да погледнат към бедстващите българи.

Румен Радев подчерта още, че изграждането на допълнителната инфраструктура за доставка на газ от Русия по време на управлението на ГЕРБ, не е в интерес на България.

„Аз многократно съм настоявал и твърдял, че тези 3 млрд. лв., платени от нашия бюджет обслужват не българския интерес, а интересът на други държави, които безплатно транзитират през наша територия.“

„Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва – техните или нечии други. Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес. Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев. Няма нужда от такова посещение“, добави той.

Нинова: Какъв е този синхрон с Борисов и защо нападате собственото си отроче

Малко по-късно лидерката на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова реагира на коментара на Радев, като го обвини в „пълен синхрон“ с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FNinovaKorneliya%2Fposts%2F553779309439176&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“413″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

„Г-н Радев, искате аз да обясня на левите хора какво става с българското оръжие, но ще трябва вие да обясните на тези, които два пъти ви издигат и избират за президент какви договори за износ на оръжие е подписало вашето служебно правителство. Защото и сега, разрешения за износ се издават въз основа на подписаните тогава. И много добре знаете, че дестинациите и тогава, и сега са същите – над 50 държави и нито една не е Украйна. Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче -„Продължаваме промяната“, което създадохте, за да убиете БСП. И най-вече да обясните метаморфозата си от вдигнатия юмрук срещу Борисов преди година до абсолютния ви синхрон днес.“
Нинова и партията й БСП също като президента са твърдо срещу предоставянето на военна помощ за Украйна. БСП отказа да изпрати свой представител в делегацията на премиера Кирил Петков, която в сряда замина за Киев.
 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Пуснато е движението през Владая през ремонтираното пътно платно

Regiona

Тройният убиец Сиси хладнокръвно разстрелва длъжници

vesito

Рапърът Устата след катастрофата: Чувах единствено биенето на сърцето си

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.