Първият зелен ток от Бобов дол – до края на годината

Трансформацията на теца е поверена на  компании, които са световни лидери в тази сфера

Видима промяна до края на 2025 година планира ръководството на централата

Първият зелен ток от Бобов дол се очаква да бъде произведен още преди края на тази година. По план върви изграждането на 100-мегаватовия фотоволтаичен парк край ТЕЦ „Бобов дол“ върху старото шламохранилище. И въпреки че теренът е отдавна рекултивиран, използването му с други цели би било затруднено. Разполагането на панелите върху него, вместо върху плодородна земеделска земя, е двойна грижа към околната среда. От ръководството са се доверили на компании,  които са лидери в областта за производството на панели, и на най-опитната българска фирма за изграждане на конструкциите Това е гаранция за качеството на изпълнението и за спазване на проектните срокове.

Освен фотоволтаичния парк, в програмата са заложени още изграждане на батерийно стопанство и инсталация за биогаз. За изграждането и отново е избрана утвърдена европейска компания, която има изградени над 37 подобни инсталации в държави като Германия, Дания, Италия, Словакия, Латвия. Очаква се оборудването да пристигне преди края на годината, а пусковият срок е предвиден за лятото на следващата година. До края на 2024 година е предвидено да заработят и 42 мегавата газови когенерации, които освен чисто производство ще допринесат за по-добра енергийна ефективност на Централата.

ТЕЦ „Бобов дол“ е застанал убедително на пътя на зелената трансформация. Цикълът от мерки и инвестиции предвижда видима промяна до края на 2025 година. Според експерти това е централата, която има най-голяма готовност от всички български тецове да реализира прехода към зелена икономика. Важна част от трансформацията е инфраструктурата, която е удобна за изграждане на индустриален парк. Това ще осигури безспорен подем на местната икономика.

Наближава и моментът, когато централата ще се присъедини към националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ и ще използва природен газ при разпалване на блоковете си. Това ще елиминира тъмния цвят на пушека от комините, характерни при разпалването на блоковете на мазут. Инвестициите на дружеството в съоръжения, използващи природен газ, ще ограничат значително и праховите частици в Бобов дол и околностите.

Свързани новини

Покрит тенис корт ще има в Радомир

vesito

Благоевград с нов областен управител

vesito

Слънчев и топъл петък, в събота снежни виелици

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.