Пълна бъркотия с новия ред за ваксинация

Проблемите с новия ред за ваксинация в страната започнаха още от първия му ден. Болници не успяват да съберат достатъчно кандидати за отваряне на флакон и връщат хора с предварително записан час за ваксинация. В същото време електронната система работи по стария режим и записва желаещи да се ваксинират по всяко време, независимо от възрастта. В част от ваксинационните центрове пък остават отворени зелени коридори, които обаче ваксинират с приоритет хора над 60 г. Така бъркотията се задълбочава и вместо да доведе до наваксване с възрастните, може да причини още по-голямо изоставане в целия ваксинационен процес, в който и без това сме последни в ЕС.

Днес столична болница е върнала жена, записана за имунизация в 11 часа, с обяснението, че няма достатъчно хора за отваряне на флакон. От лечебното заведение посъветвали жената да се върне в 13 часа с надежда тогава да има повече събрани хора. След провала с първия час, жената е успяла днес да си запише нов час за ваксина във ВМА за вторник през електронната система, разказа тя пред „Сега“ . По новите правила обаче това не би следвало да е възможно и жената сега недоумява дали болницата ще я върне по силата на новата заповед на министъра. В други болници подхождат по стария начин – докато имат отворени ваксини, приемат наред без оглед възрастта.

Вчера Стойчо Кацаров разпореди от понеделник до четвъртък да се ваксинират само хора над 60 г. и хронично болни. Останалите могат да го направят от петък до неделя. В заповедта на министъра има неясноти, поради което предизвика редица обърквания. Много хора се притесниха какво става с втората им доза – на брифинг вчера Кацаров успокои, че всеки ще бъде ваксиниран по план, но това уточнение липсва в заповедта.

Министърът увери и че никой няма да бъде върнат, ако се яви за ваксинация в грешен момент. Така тълкуват заповедта и личните лекари. „Няма да връщаме хора, имаме от всички видове ваксини. Ако отиде някой под 60 г., няма да бъде върнат, а ще бъде записан за петък, като е възможно да бъде ваксиниран, особено ако имаме отворен флакон“, коментира пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари. Тези разнопосочни указания обаче засилват объркването сред хората.

Допълнителен проблем е работното време на някои от центровете, които не работят в събота и неделя, т.е. за мнозинството хора остава само една възможност – петък. Така е например в 8-те столични ДКЦ-та, които пуснаха зелени коридори. Техни представители обявиха днес пред Би Ти Ви, че зелените коридори продължават да работят, но по новия ред – от понеделник до четвъртък ще приемат приоритетно хора над 60 г. и хронично болни, а в последния си работен ден ще работят с всички останали.

Свързани новини

Българско дете сяда на рояла на Елтън Джон в Лондон

vyara

42 нови случая на коронавирус в Благоевградска област

vesito

Жълт код за сняг в 12 области на страната

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.