Пчелари, медари и много миряни почетоха Св. Харалампий в Железница

Пчелари, медари и много миряни се събраха край храм „Св. Харалампий” в Джалева махала, в симитлийското село Железница. Църквата е „Св. Харалампи”, празник на пчеларите и Св. Валентин по православния календар. Храмът е единственият в симитлийска община, наречен на Св. Харалампий, покровител на медарите и пчеларите.

Отец Спас отслужи литургия и водосвет и освети меда, който бе донесен от много медопроизводители. Казани с курбан къкреха на огнището край храма, с които организаторите нагостиха десетките миряни, местни жители и гости.

Специални гости на празника бяха пчеларите дружество „Пчела-2018“-Благоевград. Бай Асен, чието семейство организира празника, е един от най старите пчелари и е член на младото пчеларско дружество. Целта на обединените пчелари е да се запази местното производство и хората да купуват истински мед.

Красивият храм, изографисан с дарения на миряни, прави впечатление с изключително добрата подредба, въпреки малките си размери. Осветен е преди 19 години. От 2000-та година до днес и в студ и в мраз, на църковния празник миряни се събират да почетат светеца, покровител на пчеларите и медопроизводителите.

 

Свързани новини

Обезопасен е пропадналият участък от пътя до село Места

vesito

Благоевградчанката Алекс Петканова взе важно решение за здравето си

vyara

Във “Видяно в Благоевград“ загрижено питат: Кога ли ще пострада някой пред къщата със срутващ се покрив?!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.