Психосоматика на синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ)

Жената е родена, за да изпълни определени задачи през живота си. Природата така е създала женския организъм, че да е крехък, но и много издръжлив. Това дава възможност на жените да поемат мъжки функции и да ги изпълняват добре. Дотук добре, но физиологията на женския организъм започва да страда и да протестира, ако „мъжките работи“ станат прекалено много и за дълго време. Протестът отначало е тих, незабележим, но после става все по-силен! И най-често засяга хормоналната и половата система на жената, най-съкровената и интимна част. Примери има много, сигурно и около вас.

От медицинска гледна точка са определени четири варианта на синдрома на поликистозните яйчници. СПКЯ като резултат на:

  • инсулинова резистентност,
  • спиране на противозачатъчна терапия
  • възпалителни процеси в малкия таз
  • проблеми с надбъбречните жлези.

Като най-разпространената директна причина за СПКЯ се изтъкват повишените андрогени. Но защо, как никой не отговаря ? Какво се прави ако те са повишени? Най-често и най-лесно ще е да ги потиснем с противозачатъчни, разбира се. И какво ще излекуваме? Всъщност мъжките и женските хормони присъстват и при двата пола и имат важно значение за половата функция и фертилитета. Така че, просто потискането на един хормон или група не само не лекува, не балансира другите, а напротив изважда ги от баланс и синхрон на работа.

От холистична гледна точка или от гледна точка на функционалната медицина има и много важен психосоматичен момент, който е добре да се отчете при лечението. Психосоматиката все повече се споменава и в официалната медицина, но там никой не се занимава с нея.

Ако една

жена подсъзнателно се държи като мъж,

взема винаги сама решение и поема отговорност за жизнено важни неща, не се чувства подкрепена от мъжката част в семейството, смята, че всичко ще направи най-добре сама, и  само тя знаете как, колкото и да иска да изглежда като жена на едно друго ниво излъчва мъжка енергия. Външният вид не винаги отговаря на вътрешното усещане. Много жени не избират сами да бъдат силни и да се справят с мъжката част в живота, просто им се налага. Но „вътрешния мъж“ не при всички измества женското във тях. Има и друго нещо една жена, която вътрешно е останала жена, винаги привлича мъжете.

Отношението към мъжете

също е много важен фактор. Установена е връзка, която и аз виждам често в практиката си, между негативното отношение към противоположния пол и гинекологичните проблеми! На ниво психосоматика яйчниците ловят като радар големите претенции към мъжете като цяло или към някой определен субект. За хормоналната система няма значение дали това е вашия партньор конкретно или вашата майка ви е предала това отношение още от дете, защото тя е имала лош опит. За трасгенерационното поле, родовата памет и въздействието им върху нашия живот вече се пише и говори много. Ние не сме отделни частички, свързани сме с всичко около нас.

Често такива

жени зациклят на своите обиди и негативни преживявания,

реални или измислени. Това е друга тема, много голяма! Но, оставането дълго време в такова състояние не води до никаква промяна, даже бих казала може да доведе до неприятни последствия. Знаете, че всякакви миоми, полипи и друг тумори са вследствие на застояла енергия в определена област в съчетание с възпаление. Обидата от гледна точка на психобиологията пуска в организма програма за самоунищожение и развитие на злокачествени процеси! А самото оставане в обидата води до инсулинова резистентност- не можеш да приемеш сладкото от живота както на физическо така и на емоционално ниво.

Из използвам в практиката си освен хомеопатия, ХДТ, нутритерапия и методи за емоционален баланс и осъзнаване, коучинг и смятам, че само хапчето не е решение! Всъщност всеки сам решава!

Включете се във фейсбук групата за хормонален баланс“ Хормонален дисбаланс, зачеване, природна медицина“

От Хомеоарт

The post Психосоматика на синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ) appeared first on Жената днес.

Източник: jenatadnes.com

Свързани новини

Правилната хидратация намалява риска от камъни в бъбреците с 30%

Regiona

Защо натрупваме мазнини около корема и как да се справим с тях?

Regiona

Д-р Райна Стоянова. Яж, моли се и обичай?

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.