Проф. Радка Аргирова: Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено

„Решението за отпадането на Covid мерките не е взето еднолично. Спазихме напълно начина, по който се вземат решенията във връзка с плана за преборване на петата вълна“, заяви вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова пред БНТ.

„Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено. Пандемията я има, вирусът е тук, много малкият брой ваксинирани хора у нас ни кара да бъдем сериозно вглъбени в цифрите, броя на тестовете, целта е да не изпуснем следващата вълна“, каза Аргирова.

По думите й броят на хората, които са получили две дози ваксина плюс тези, които са прекарали заболяването, са около 4 милиона. Това означава, че другите два – два и половина милиона все още са чувствителни към вируса. Евентуална следваща вълна може да има в края на септември. Дотогава ще има относително спокойствие, смята вирусологът.

„Нашето обръщение към всички е: силно препоръчителни са нефармацевтичните мерки – носене на маска, спазвне на разстояние, личната хигиена, хигиена на помещенията и проветряване“, призова Аргирова.

Някои държави като Испания са обявили Covid-19 за сезонен ресираторен вирус, а други са признали ендемичния му характер. Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип. Страни, които имат ниско имунизационно покритие, сред които е и България, са причината зелените сертификати все още да важат за пътувания, подчерта Аргирова.

„И у нас също се влиза с въпросните документи. Всеки гледа да си пази страната и гражданите. Не бихме искали всичко това да се повтаря“, заяви тя.

Аргирова препоръча на ваксинираните с една или две дози да си поставят бустер и призова неваксинираните да се имунизират. 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Македонците ще махат “българския фашисти окупатор“ от учебниците

Regiona

Работодатели с опасения, че ще бъдат спрени компенсациите за ток

Regiona

Васил Симов представи „Книга за Борсата“

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.