Проф. Пламен Киров: Президентът е готов със състав на служебен кабинет

„Мисля, че в президентството са готови със състав на служебен кабинет. Със сигурност ще бъде по-различен от предишните. Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат в служебния кабинет. Предполагам, че президентът ще се придържа към тази формула, която е следвал и досега“. Това каза пред БНТ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, за когото не е известно да е част от екипа на държавния глава. 

По думите му служебният кабинет „няма да разследва, да търси вини, няма да се занимава с нищо друго, освен с това да гаси пожари и да разрешава кризи“, а ще бъде едно антикризисно правителство.

По повод това колко време може да бъде задържан от БСП третият мандат, Киров каза: „Конституционната процедура се затваря в някакъв разумен срок и той е очертан от решение номер 20 от 1992 г., когато при подобна ситуация Конституционния съд е постановил това тълкувателно решение. Коалиционно правителство от някое от малките парламентарни групи трудно се създава, и затова Конституцията не е предвидила конкретни срокове“.

Според него обаче не е необходимо да бъде удължаван мандатът на този парламент, за да приемат важни решения и законопроекти.“Те имаха достатъчно много време да приемат важните неща, но не го сториха“, посочи Киров заяви, че отдавна се е знаело, че КЕВР ще остане без ръководство.

„Не може да се продължава мандатът на едно Народно събрание, в зависимост от това, че то трябва да избере ръководител на КЕВР. КЕВР ще има ръководител, това е бившият председател Иван Иванов, така пише в закона за енергетиката“, поясни проф. Киров.

Самият Румен Радев обаче се обяви за това изборите да са през октомври, а за целта БСП трябва да задържи мандата поне до петък, за да може той да разпусне Народното събрание в началото на следващата седмица и да насрочи изборите за 2 октомври. 

„Президентът проявява едно завидно хладнокръвие и търпение по отношение на еквилибристиките на партийното ръководство на БСП. Едно е ясно, че най-вероятно след приключване на тази сага с третия мандат, президентът ще поиска от Конституционния съд да доизясни процедурата, за да е ясно на политиците какво трябва да правят, тоест Конституционният съд трябва да създаде една инструкция, така че те да не могат да злоупотребяват с процедурата“, разясни проф. Киров.

„Начинът, по който подхожда БСП, в крайна сметка последната капка ще прелее чашата“, заяви проф. Киров.

Той добави, че правителството на Кирил Петков е с най-краткият мандат на парламентарно излъчено правителство в последните 31 години, и единственото, което си е отишло от власт с вот на недоверие.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Отровиха 14 животни в Странджа, сред тях и царски орел

vesito

Важна новина за панелните блокове

vesito

Капитанът на похитения кораб е 38-годишен от Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.