Проф. Ива Христова: Омикрон засяга по-често горните дихателни пътища и по-рядко белия дроб

Омикрон вариантът на коронавируса е с по-висока заразност и по-кратък инкубационен период. При него 5 пъти по-често са повторните инфекции. Това заяви по Нова телевизия проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни паразитни болести.

Според нея установените у нас 12 случая с Омикрон са от седмицата преди Бъдни вечер. Очаква се обаче повишение на заразените с Омикрон.

„Бързото разпространение се дължи и на по-леките симптоми. Този вариант засяга по-често горните дихателни пътища и по-рядко белия дроб. Трябва да сме нащрек. Има мерки – ваксинация, бустер, маски, избягване на масови събирания, има специалисти, които знаят как се реагира при пандемия. Трябва да се спазват предписанията“, апелира проф. Христова. Омикрон преминава по-рядко със загуба на вкус и обоняние. Често е със суха кашлица, по-ниска температура и минава за 2-3 дни.

Според математика от БАН проф. Огнян Кунчев ясно е, че хората с Омикрон не са 12. Въпросът е дали не са 1000 души. И дали другата седмица няма да говорим затова, че заразените с Омикрон вече са 5000.

Свързани новини

Добра новина! Наказателната лихва за задължения към държавата пада

vesito

ЧЕЗ ЩЕ ИЗВЪРШИ ИЗВЪНРЕДЕН ОТЧЕТ НА ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩОТО ИЗМЕНЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА

vesito

Лекарите в Банско: Не сме прикривали заразени!

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.