Проф. Евелина Келбечева: България си плаща на Русия за така нареченото „Освобождение“

„България си плаща на Русия за така нареченото „Освобождение“, което е геополитически проект на Руската империя, за да се добере до проливите“.

Това обясни пред БНР в неделя историкът и преподавател в Американския университет проф. Евелина Келбечева. Заедно със Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова тя е продуцент на филма „Второто освобождение“, който получи широк отзвук след телевизионната си премиера в края на април.

„Още през 1878 година България плаща 2 120 000 златни лева като военна контрибуция на Русия, по-късно към това се прибавят 2 950 000 златни лева за Източна Румелия, през 1885 година. Към 1890 година ние плащаме към 56 милиона златни лева за така нареченото Освобождение. Аз не мога да го нарека Освобождение“, разказа проф. Келбечева.

„Да не забравяме, че в момента, в който Червената армия нахлува в България с четвърт милион военнослужещи, цялата сила на Черноморския си флот, над 1000 самолета авиация, между 1944 и 1947 година ние издържаме една окупационна армия“, допълни тя.

„Общо хората, които минават през България, са 600 000. Две трети от националния доход на България отива за издръжката на Съветската окупационна армия, което предизвиква най-голямата продоволствена и икономическа криза в новата българска история“.

Проф. Евелина Келбечева коментира, че няма практика между България и Русия да се водят преговори:

„Има само ултиматуми и диктати, които се налагат на България. Същото е в момента – изнудване и политически рекет. Истинският национален интерес е колкото се може повече да сме далеч от имперските амбиции“.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Нова заповед на МОН: Директорите на училищата ще могат да предлагат обучение от разстояние

vesito

Цената на тока за бизнеса може да поскъпне заради обединението с гръцката борса

Regiona

Прокуратурата иска още данни от САЩ за Пеевски, Божков и Желязков

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.