Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Най-големият риск да се заразим с К-19 е в питейните заведения, хората говорят по-високо и са по-близо един до друг

Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции. След две седмици можем да усетим, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден.

Това прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев по БНТ.

„Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол, къде беше контролът преди три седмици?“

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене.

Професорът уточни, че не трябва да се прекалява с витамини и хранителни добавки, а да има една умереност във всичко и най-важното сега е хигиената.

Според професора, не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври. Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал.

Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни и как се компенсират мерките у нас.

„Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията. Не може само аз на закрито да съм с маска, а този, който ме познава от телевизора дори влиза в спор с мен.

Да, и на мен ми е неприятна маската, защото ме дразни, задушава ме, и с голямо удоболствия я свалям. Но доста меките мерки щяха да доведат до това да нямаме това рязко увеличаване на случаите, от което хората сега се стресват“.

Сега изведнъж от някакво неглижиране минаваме в една паника. Но първо това не е някакво смъртоносно страшно заболяване, не е двра шарка. Болестта просто трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и в лабораториите, за да може да върви икономиката и културният живот, допълни професорът. Така според мене не е най-доброто.

Ако септември и октомври бяхме носили маските – казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана“.

„Най-големият риск да се заразим е в питейните заведения – обясни той. – Когато се консумира алкохол, а музиката е силна, хората говорят по-високо и са по-близо един до друг за дълго време“.

Свързани новини

Инцидент на АМ „Струма“! Автобус ударил аварирал автомобил

vesito

Пак нагоре! 78 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Ладислав Бартоничек поема управлението на холдинга на Петр Келнер

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.