Проф. Аргирова: Намираме се в епидемията на неваксинираните

Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните. Това обясни проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология по БНТ.

Хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са неваксинирани, подчерта тя.

„В нашата болница при разкритите нови отделения за ковид и реанимация, над 95% от постъпилите, не са ваксинирани. Много е важно да знаем, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от опасните страшни, понякога фатални ефекти на инфекцията“, каза проф. Аргирова.

Засега всички нови щамове могат да бъдат овладяни от сегашната ваксина, категорична е проф. Аргирова. По думите й, възможно е във всеки един цикъл от размножаването на вируса да се получат мутанти, големият проблем е кои от тях остават и оцеляват след това.

Ваксините, с които разполагаме в момента, е доказано, че са ефективни срещу въпросните варианти, обясни ученият. Появяват се обаче нови варианти, които успяват да намерят своя вирусен фитнес – тоест, добри условия да се размножават, обясни специалистът.

„У нас в момента доминира индийският вариант, той е при над 70% от изолатите и срещу него ваксината е ефективна“, допълни проф. Аргирова.

Тя обаче предупреди, че тези мутации и варианти ще продължават да се появяват. „Само да не стигнем до там да създаде вируса такъв вариант и мутант, който изобщо да не се повлиява от ваксините, тоест говорим за нов щам. Тогава ваксините ще станат неефективни и ще трябва да използваме нови“, предупреди проф. Аргирова.

В България все още нямаме вариантите Мю и Ламбда. По данни на СЗО, тези варианти, които продължават по-слабо да се разпространяват, вече изпадат от списъка, например английският вариант, допълни проф. Аргирова.

„Надникнете вие, журналистите в едно отделение по реанимация да видите какво означава борба за въздух, да видите колко е страшно това! Една пациентка нямаше сила да си включи телефона към зарядното“, призова проф. Аргирова.

Относно данните за 3,5 милиона ваксинирани у нас, тя коментира, че не е задоволителен брой, тъй като това население не влизат много хора, които са потенциални носители и могат да заразяват, като например групата на децата.

„Ваксинираните много рядко заболяват и от съвсем слабо – със слабо проявени, единични признаци, които преминават много бързо. Нека отново да си спомним, че ваксината не предпазва от заразяване, а от заболяване и от особено от тежките и фатални форми“, подчерта проф. Аргирова.

Относно поставянето на трета доза ваксина, тя заяви: „Напълно подкрепям решението на МЗ, което излезе вчера – считам, че в момента нямаме нужда от трета доза, защото освен антитела има и клетъчен имунитет, той работи и това се доказва и го има при ваксинираните хора. Този имунитет обаче избледнява с възрастта и хора с различни нарушения в имунната система, за тях може да се наложи трета доза“.

Противогрипна ваксина трябва, категорична е проф. Аргирова.

Свързани новини

Откриха мъртъв мъж в хотелска стая в Благоевград

desi

Кафето, зеленчуците и кърмата намаляват риска от COVID-19

vesito

Младоженци дариха парите от сватбата си на болница

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.