Проф. Александрова: Няма ваксина, която никога да не предизвиква странични ефекти

Нормално е хората да се притесняват. Ние сме в необичайна ситуация. Нормално е да имат питания и колебания. Тъжно е, че ни препъват изключително абсурдни идеи като чипиране, графенов оксид и други. Така вирусологът проф. Радостина Александрова коментира в „Още от деня“ по БНТ ниския брой на ваксинирани у нас срещу COVID-19.

На въпрос има ли абсолютно безопасна ваксина, тя отговори, че медицински продукт, който при никого и при никакви обстоятелства да не предизвиква никакви странични ефекти няма, но това зависи до голяма степен от нашите индивидуални особености – генетични, епигенетични, имунологични. Вариантът е да се върви към т.нар. персонализирана медицина, която да доведе най-подходящия продукт до най-подходящия потребител.

По думите на проф. Александрова не бива да се сравняват имунитетът, който се получава след преболедуване и след ваксина. Тя уточни, че ваксината осигурява защита, без да имаме риск от тежко боледуване.

„Вирусът ни поставя в една своеобразна игра на руска рулетка, да си спомним за това, че никой от нас не знае как точно ще се случат при него нещата и че когато се обърне колата – пътищата са много. Вече има факти, че съществува един продължителен вирус, който може да ни извади седмици и месеци наред от нормалното ни ежедневие“, обясни тя.

Към момента няма маркер, който да покаже имунитетът на човек, с който разполага, доколко може да му осигури защита, призна проф. Александрова.

Проф. Александрова посочи, че Делта вариантът се разпространява много по-добре. По-важното е, че не се е променил процентът при заболелите деца, както и на хоспитализираните. Променят се обаче изходните стойности. За това е много важно ние, възрастните, да сме отговорни.

Тя коментира и как родителите да се ориентират за това каква ваксина и на каква възраст могат да поставят на децата си.

Свързани новини

Издирват 19-годишен турист, изчезнал в морето в Обзор

vesito

СOVID кризата в цифри: 24 новозаразени в Благоевградска област

vesito

233 са новите случаи на коронавирус в страната, в област Благоевград са регистрирани 6 за изминалите 24 часа

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.