Противоградна мрежа – отлична защита от градушка

Поради значителните разходи за грижа за растенията и дърветата, от особено значение е получаването на добра реколта. Повредените плодове се продават само за преработка. Естествено, това няма как да компенсира разходите.

Един от най-големите врагове на растениевъдството е градушката. Освен, че е способна да унищожи голяма част от продукцията, тя оказва неблагоприятно въздействие върху растенията и дърветата като увеличава риска от инфекциозни заболявания.

Решението на тези проблеми е монтирането на противоградна мрежа. Тя не само осигурява защитата на насажденията от неблагоприятни климатични условия, но също така допринася за създаването на стабилен микроклимат в градината. Наличието на мрежи против градушка е гаранция за поддържане на стабилно ниво на влага и защита на растенията от температурни крайности.

В земеделието се използват няколко вида защитни мрежи, например:

  • Мрежа против градушка, предназначена за лозя и овощни дървета.
  • Засенчваща мрежа за защита от слънчево изгаряне
  • Мрежа за защита от вятър
  • Мрежа против насекоми и други

Цветът на защитната мрежа има значение

В резултат на проучвания, изучаващи ефекта на цвета на мрежите върху растенията, беше установено, че различните култури се характеризират с различна реакция към определен цвят. Например, разкрито е двукратно увеличение на плодовете на сладкия пипер и увеличение на общия добив на райска ябълка с една трета. Оцветените в един или друг цвят мрежи могат да доведат до ускоряване или забавяне на узряването на реколтата до 15 дни. Използването на мрежи с различни цветове и познаването на реакцията на културите към тях допринася за увеличаване на растителната биомаса, развитието на кореновата система или височината на стъблото и регулирането на цвета и размера на плодовете. Равномерното и ефективно осветяване на листата на растенията под мрежите, както и предотвратяването на слънчеви изгаряния се постига чрез разсейване на слънчевите лъчи.

Цветните мрежи са най-популярни при култури, отглеждани в защитени и затворени типове почви.

Използването на цветни мрежи върху растения, отглеждани на открито и в разсадник, показа, че те са защита срещу такива неблагоприятни фактори като градушка, вятър, леки студове. Използването на бяла мрежа е приемливо за райони с ниска слънчева експозиция, а черната мрежа е най-добрият вариант за слънчеви площи и градини, където плодовете получават достатъчно светлина.

Мрежи против градушка

В днешно време използването на мрежи против градушка е един от най-важните фактори, които предпазват градината от неблагоприятни атмосферни влияния. Това се дължи на факта, че градушката е често срещано явление у нас, така че загубите на реколта могат да бъдат огромни без подходящи мерки. Към днешна дата гамата от градински защитни мрежи е доста широка. При избора на продукт е необходимо да се вземе предвид състоянието на градината, височината на разсада, наличието на място за крепежни елементи, цената на монтажа и др.

Наклонена противоградна мрежа

Използването на наклонени мрежести инсталации е класически вариант за защита на градини от градушка. Такива системи се характеризират с широко разпространение и надеждност. Предимствата са висока надеждност и лекота на използване. Наклонената мрежа допринася за незабавното оттичане на градушката в пътеката. Това оборудване е изпитано предложение за професионални овощари.

Хоризонтална противоградна мрежа

Инсталации с хоризонтална решетка се използват за ябълкови и крушови градини. Те допринасят за осигуряване на работното пространство, необходимо за експлоатация и поддръжка на оборудването. Тези системи се характеризират с ниска цена на монтаж и необходими материали. Системите против градушка с хоризонтална решетка предпазват насажденията и от градушка, и пряка слънчева светлина. Недостатъкът на тези структури е много високата цена на годишната грижа, както и че изискват специално внимание към системите за оттичане на градушката и закрепванията.

Свързани новини

Мерил Стрийп за сцена от новия си филм: Играх много лошо, забравих текста

Regiona

Странните номера, които мозъкът ни погажда

Regiona

Рецепта на деня: Мексиканско мезе за бира

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.