Прокуратурата обяви, че се занимава с гражданството на Кирил Петков

Специализирана прокуратура съобщи в сряда за образувала още на 24 август проверка на Кирил Петков във връзка с подадената от него декларация пред президентството, че няма друго гражданство освен българското.

Държавното обвинение е било сезирано със “сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършени престъпления от г-н Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник „Труд“ от 22.08.2021 г.“

Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения. Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура.

На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

Конституционният съд с единодушие остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото срещу президентския указ, с който бе назначен за служебен икономически министър. Със същото определение КС остави без разглеждане искането му за събиране на други доказателства по делото.

Играта загрубява преди изборите

Съобщението на прокуратурата в сряда отговаря и на въпроса дали бившият служебен министър ще се сблъска с държавното обвинение преди изборите заради съмненията, че е подписал документ с невярно съдържание

Преди седмица Кирил Петков показа публично документите за гражданството си, от които най-накрая се изясни, че канадското му гражданство е прекратено на 20 август. Това са близо два месеца и половина след встъпването му на поста служебен министър на икономиката.

В същото време Петков поиска от конституционните съдии да бъде изслушан в открито заседание и да даде писмено становище. Той настоя за срок от един месец за представяне на позицията, което щеше да изтегли решението на КС след датата на парламентарните избори. Съдът отказа да даде този бонус на бившия служебен министър.

Кирил Петков е казвал многократно, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство на 21 април. Той е назначен за министър на 10 май т.г. Според него той така е изпълнил изискването на конституционните текстове, които изрично казват, че министрите и депутатите могат да имат само българско граждансто.

Както Mediapool вече писа, КС ще реши делото до края на октомври, което може да направи темата водеща за предизборната кампания.

Преди Петков да бъде назначен за министър в първия служебен кабинет, той е подписал декларация, че отговаря на условията по конституция и няма друго гражданство, освен българското. Това обаче се оказва невярно, защото все още е имал и канадско.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

САЩ започва проверка на автопилота на 765 000 коли на Tesla

Regiona

Няма край! 154 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

Красиви имена черпят днес…

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.